Njemačka i Francuska žele pomoći Italiji u prihvatu izbjeglica

Od 2014. godine u Italiju je stiglo više od 500.000 migranata i izbjeglica (AP)

Ministri unutarnjih poslova Francuske, Njemačke i Italije u nedjelju će u Parizu razgovarati o tomu na koji način pomoći Italiji koja se već dulje vrijeme bori s velikim brojem migranata i izbjeglica koji se slijevaju na njezine obale te traži pomoć i solidarnost ostalih članica Europske unije. 

Uz potporu Europske komisije, Italija je zaprijetila da će zatvoriti svoje luke za brodove za spašavaje migranata te da će ih preusmjeriti u ostale zemlje Sredozemlja. 

Od 2014. godine u tu je zemlju stiglo više od 500.000 migranata i izbjeglica, a samo od početka ove godine stigle su 82.000. 

Odluku neće donijeti odmah

“U nedjelju ću razgovarati s njemačkim i talijanskim ministrima unutarnjih poslova”, rekao je Reutersu francuski ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb.

Njemu blizak izvor kazao je da to ne znači da će se konkretna odluka donijeti odmah, s obzirom na to da se ministri unutarnjih poslova EU-a idući tjedan sastaju u estonskom Tallinnu. 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u petak je rekao da će Komisija idući tjedan nastaviti raspravu o poduzimanju daljnjih mjera u suradnji s Italijom i Grčkom kako bi tim zemljama pomoglo da se što lakše nose s velikim problemom. 

‘Italija je zasićena’

Talijanski veleposlanik pri EU Maurizio Massari prethodno se sastao s europskim povjerenikom za migracije Dimitrisom Avramopoulosom i rekao mu da je “situacija ozbiljna i Europa ne može okrenuti leđa”, potvrđeno je iz talijanske vlade.

“Razmatrala se ideja da se blokira vraćanje humanitarnih brodova koji plove pod stranim zastavama u talijanske luke”, rekao je drugi izvor u talijanskoj vladi za Reuters.

To bi moglo prisiliti partnere u EU-u da ih prihvate jer mnoge od dobrotvornih organizacija koje koriste spasilačke brodove imaju sjedišta u drugim zemljama EU-a, uključujući Maltu i Njemačku, istaknuo je izvor.

“Italija je došla do točke zasićenja”, kazao je on.

Izvor: Agencije