Njemačka i Turska odlično sarađuju na polju terorizma

Angela Merkel: Brojni izazovi i prepreke u odnosima s Turskom od samita Evropske unije u oktobru (Reuters)

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere pohvalio je Tursku na “odličnoj saradnji” u borbi protiv terorizma.

Reuters podseća da je De Maiziere u srijedu rekao da ne žali zbog curenja izvještaja njemačke Vlade, u kojem se tvrdi da je Turska “stjecište islamskih militanata”.

On je, međutim, ocijenio da je razmjena informacija s Turskom o kretanju pristalica oružane grupe Islamska država Irak i Levant odlična.

“Mogu kazati da je saradnja s turskim kolegama, bezbjednosnim službama, policijom i mojim kolegama odlična”, rekao je on na konferenciji za novinare.

‘Izopačeni mentalitet’

De Maiziere je, također, pohvalio način na koji su turski zvaničnici postupali tokom istrage o terorističkom napadu u Istanbulu u januaru ove godine, kada je poginulo nekoliko njemačkih turista.

Njemačka televizija ARD je ove sedmice objavila dio povjerljivog izvještaja njemačke Vlade, za koji je navela da predstavlja prvu zvaničnu ocjenu kojom se predsjednik Recep Tayyip Erdogan i turska Vlada povezuju s podrškom “islamističkim i terorističkim grupama”.

Turska je oštro kritizirala Njemačku, ocijenivši da tvrdnje njemačke Vlade, prema kojima je Turska postala “glavno stjecište islamističkih grupa”, odražavaju “izopačeni mentalitet”, koji pokušava svrgnuti predsjednika Erdogana.

Tenzije između Ankare i Zapada pogoršane su poslije neuspjelog pokušaja puča izvedenog 15. jula, kada je poginulo 240 ljudi.

Izvor: Agencije