Njemačka industrija pala četvrti mjesec zaredom

Automobilski sektor oporavio se u decembru i ostvario rast proizvodnje za više od sedam posto (EPA)

Njemačka industrijska proizvodnja neočekivano je pala u decembru, četvrti mjesec zaredom, što je još jedan signal da privredni rast u vodećoj evropskoj ekonomiji posustaje.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku, objavljeni u četvrtak, pokazuju da je industrijska proizvodnja u decembru pala za 0,4 posto, prenosi Reuters.

Analitičari kažu da je zbog toga sve vjerovatnije da je i privredni rast u četvrtom kvartalu pao, što bi značilo da je Njemačka ušla u recesiju jer je zabilježila smanjenje bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u trećem tromjesečju.

Pad proizvodnje

Pad industrijske proizvodnje u decembru predvodio je sektor građevinarstva, gdje se aktivnost smanjila za više od četiri posto, a mali porast prerađivačke industrije nije to mogao neutralizirati, prenosi Tanjug.

Ministarstvo privrede saopćilo je da se automobilski sektor, koji je u trećem kvartalu ukočio ekonomski rast zbog novih standarda o emisiji plinova tako što je bilo manje registracije novih vozila, oporavio u decembru i ostvario rast proizvodnje za više od sedam posto.

Sve izraženiji znaci usporavanja naveli su vladu u Berlinu da revidira naniže prognozu rasta za ovu godinu na samo jedan posto.

Razočaravajući pokazatelji o industrijskoj proizvodnji pojavili su se samo dan nakon objave podataka da su industrijske narudžbe u decembru pale drugi mjesec uzastopno.

Izvor: Agencije