Njemačka: Iran ne smije podržavati teror

U velikom broju sukoba u regiji Iran igra važnu ulogu, posebno u Iraku i Siriji, istakao Gabriel (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je kazao da Iran mora prestati podržavati oružane grupe u Siriji i Iraku, koje, kako je naveo, doprinose destabilizaciji Bliskog istoka.

Naveo je da Iran to mora uraditi ako želi dobre odnose sa Zapadom.

“U velikom broju sukoba u regiji Iran igra važnu ulogu, posebno u Iraku i Siriji. Poruka je ona da smo mi spremni da sarađujemo sa novom vladom Irana, ali očekujemo da se ta zemlja ponaša odgovorno u regiji i da ne podržava teror, nego politiku mira“, kazao je Gabriel na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim francuskim kolegom Jean-Yves Le Drianom.

Investicijska lokacija

Kada se to desi, istakao je Gabriel, Iran će ponovno postati investicijska lokacija. Le Drian je pozvao Iran da odmah implementira nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Umjereni političar Hassan Rouhani, koji je nadmoćno pobijedio na predsjedničkim izborima u Iranu, rekao je poslije izborne pobjede da je narod izabrao put “sloge sa svijetom”.

“Naš je narod uputio jasnu poruku”, rekao je Rouhani u televizijskom obraćanju pošto je već u prvom krugu, održanom u petak, ponovno izabran s 57 posto glasova na drugi četverogodišnji mandat.

Njegov ponovni izbor je “zeleno svjetlo” za nastavak njegove politike otvaranja svijetu i provedbe reformi.

Izvor: Agencije