Njemačka izbjegla recesiju, ostvaren ‘nulti rast’

Tvornica, Automobili, Autoindustrija, Radnik
Podaci su se pojavili nakon problema za njemačku autoindustriju i u uvjetima globalne zabrinutosti zbog trgovine (EPA)

Njemačka je u četvrtom tromjesečju prošle godine “za dlaku” izbjegla tehničku recesiju zabilježivši nulti gospodarski rast, pokazali su u četvrtak objavljeni službeni podaci.

Slabi podaci koje je objavila državna statistička agencija Destatis pojavili su se nakon pada njemačkog bruto domaćeg proizvoda za 0,2 posto u trećem prošlogodišnjem tromjesečju, prenosi Tanjug od agencije AP.

Pozitivan doprinos u četvrtom tromjesečju došao je od domaće potražnje, ali “kretanje vanjske trgovine nije dalo pozitivan doprinos rastu u tom tromjesečju”, poručuju iz Destatisa.

Godišnji rast BDP-a 1,4 posto

“Nakon dinamičnog početka u prvoj polovici godine, s rastom za 0,4 posto u prvom i 0,5 posto u drugom tromjesečju, u drugom polugodištu zabilježen je mali pad, za 0,2 posto u trećem tromjesečju i nula posto u četvrtom. U cijeloj 2018. rast BDP-a iznosi 1,4 posto”, priopćeno je iz Destatisa.

Najnoviji podaci pojavili su se nakon razdoblja problema za njemačku autoindustriju i u uvjetima globalne zabrinutosti zbog trgovine, uvoznih tarifa i usporavanja svjetskog gospodarskog rasta.

Izvor: Agencije