Njemačka kancelarka ne ide u Davos

Angela Merkel je od 2005. godine bila sedam puta na forumu u Davosu (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel odlučila je da drugu godinu zaredom ne prisustvuje Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji će biti održan od 17. do 20. januara u švicarskim Alpima.

“Tačno je da je put u Davos bio razmatran, ali ga mi nismo nikada potvrdili, tako da ovo nije otkazivanje”, rekao je za Reuters glasnogovornik Angele Merkel.

Raste bijes javnosti prema elitama

Agencija na svom sajtu navodi da se na ovogodišnjem forumu, čija je tema “Liderstvo koje odgovara i liderstvo koje je odgovorno”, očekuje da dominira predstojeći predsjednički mandat Donalda Trumpa u SAD-u i rastući bijes javnosti zbog elita i globalizacije.

Reuters podsjeća da je Angela Merkel, od kada je 2005. godine prvi put postala kancelarka Njemačke, bila sedam puta na forumu u Davosu.

Navodi se da su, nakon glasanja za Brexit u Velikoj Britaniji i izbora Trumpa za američkog predsjednika, koji su pripisani gnjevom javnosti zbog političkog establišmenta i globalizacije, lideri možda postali manje voljni putovati na konferenciju u luksuzno skijaško odmaralište, koje je postalo sinonim za globalnu elitu.

Izbjegava se susret s Trumpom

Navodi se tvrdnja neimenovanog evropskog zvaničnika, koji smatra da je Angelu Merkel od odlaska u Davos odbila pomisao da bi tamo morala odgovarati na pitanja o Trumpu, s kojim se ne slaže po brojnim pitanjima, nekoliko dana prije nego što on zvanično uđe u Bijelu kuću.

Reuters podsjeća da je tokom predizborne kampanje u SAD-u Trump politiku Angeles Merkel prema izbjeglicama nazvao “ludom”.

Francuski predsednik Francois Hollande, koji se ove godine neće kandidirati za drugi mandat, također neće ići na Svjetski ekonomski forum u Davosu.

Izvor: Agencije