Njemačka mora pokrenuti evropski rast

Lagarde: Važno je da Njemačka jako intenzivno sudjeluje u oporavku, jer ima mogućnosti za tako nešto (EPA)

Njemačka bi trebala igrati značajniju ulogu u poticanju ekonomskog oporavka u Evropi, izjavila je u ponedjeljak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, poručivši Berlinu da bi trebao dopustiti veće plate.

“Mislim da je jako važno da Njemačka jako intenzivno sudjeluje u oporavku. Ima mogućnosti za tako nešto”, kazala je ona za švicarsku televiziju RTS.

Evropski ekonomski oporavak mukotrpan je proces, a najveća ekonomija ima manevarski prostor, kao što pokazuju nedavni pregovori o platama, naglasila je čelnica MMF-a, prenosi agencija Hina.

“Manevarski prostor pokazao se u pregovorima sindikata i poslodavaca o platama”, precizirala je Lagarde, izražavajući nadu da će se “taj trend proširiti i pomoći potaknuti evropski oporavak”.

Prošlog mjeseca je guverner njemačke Centralne banke Jens Weidmann kazao da bi plate u Njemačkoj mogle porasti do tri posto, jer “praktično imamo punu zaposlenost”.

Kritike iz Francuske

Njegov stav oprečan je onome na njemačkoj desnici, koja – uključujući kancelarku Angelu Merkel – smatra da je upravo politika niskih plata osigurala Njemačkoj prednost u odnosu na konkurenciju.

Slab oporavak u Francuskoj potaknuo je val kritika na račun politike štednje u Evropi, pri čemu je najsvježiji primjer ministra ekonomije Arnauda Montebourga, koji je izazvao buru izjavom u subotnjem izdanju Le Mondea da je “Njemačka zarobljena u politici štednje, koju je nametnula širom Evrope”.

Njegov stav podržava i ministar obrazovanja Benoit Hamon, koji je u nedjelju zatražio poticanje potražnje u Evropi.

Zbog njihovih je istupa i kritike Vladine politike štednje, predsjednik Francois Hollande pozvao je u ponedjeljak premijera Manuela Vallsa da sastavi novu vladu.

Čelnica MMF-a je, na pitanje RTS-a kako bi Evropa trebala balansirati između štednje i oporavka, kazala da se u protekle tri godine puno štedilo i da je u 2014. i 2015. godini “proces smanjivanja potrošnje, srećom, puno slabiji”.

Merkel i Rajoy za štednju

“Smatramo da je ta prilagodba za sada primjerena”, izjavila je Lagarde, dodajući da “nema potrebe za dodatnim mjerama”.

U međuvremenu su se Angela Merkel i španski premijer Mariano Rajoy zauzeli za nastavak strukturnih reformi i politike štednje u Evropi, unatoč kritikama Francuske i Italije.

“Treba nastaviti s politikama stabilizacije budžeta”, rekao je Rajoy na zajedničkoj konferenciji za novinare s Angelom Merkel u ponedjeljak u Santiago de Compostelu, gradu na sjeverozapadu Španije, odakle potječe španlski premijer.

“Javni deficit mora biti razuman, kao i dug”, rekao je.

Rajoy je također istaknuo potrebu “provedbe strukturnih reformi”.

“Strukturne reforme su ponekad teške, ponekad su složene i teško objašnjive, ali upravo one jačaju konkurentnost ekonomija i nivo blagostanja i bogatstva”, kao i zaposlenosti.

Bez komentara o Parizu

To je omogućilo oporavak Španiji, gdje je rast u drugom tromjesečju iznosio 0,6 posto, a nezaposenost pala ispod 25 posto, nakon dvije recesije u pet godina, istaknuo je.

“Dijelim mišljenje premijera Rajoyja kad je riječ o kombinaciji budžetske štednje i reformi”, kazala je Angela Merkel.

Nisu željeli komentirati napade francuskog ministra Montebourga na Njemačku i štednju u Evropi.

“Apsolutno vjerujem u spremnost premijera Manuela Vallsa, jer mi je on to kazao, da će provesti reforme i nastaviti raditi kako bi mogao ispuniti svoje obaveze prema Evropi”, rekao je Rajoy.

“Želim francuskom predsjedniku da uspije u svojoj reformskoj agendi”, ali “nećemo komentirati te događaje”, kazala je Angela Merkel.

Izvor: Agencije