Njemačka može očekivati nove napade

Thomas De Maiziere je rekao da je Njemačka, kao i cijela EU, meta međunarodnog terorizma (AP)

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas De Maiziere izjavio je u srijedu da se zemlja suočava s napadima “vukova samotnjaka” sličnim 17-godišnjem migrantu koji je sjekirom napao putnike u vlaku u Bavarskoj.

“Kao nekoliko zemalja Europske unije, kao i cijela EU, Njemačka je također meta međunarodnog terorizma. Prema tome, kao što sam već govorio više puta, situacija je ozbiljna”, rekao je on novinarima, kako prenosi Srna.

Dodao je da postoje naznake da je napadač podrijetlom iz Pakistana, a ne Afganistana, kao što se ranije mislilo.

Najmanje troje ljudi teže je ozlijeđeno u ponedjeljak navečer u lokalnom vlaku u Bavarskoj, nakon što ih je sjekirom i nožem napao 17-godišnji mladić, dok je jedna osoba lakše ozlijeđena, prenijeli su ranije njemački mediji.

Napadača ubila policija

Napadač, koji je u Njemačku došao kao izbjeglica bez roditelja, napao je putnike u blizini Wurzburga, u sjevernoj Bavarskoj, u vlaku koji prometuje između toga grada i Treuchlingena, a potom je ubijen u obračunu s policijom.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann rekao je kako ga je policija ustrijelila nakon što je nakon napada pobjegao, naišao na nekoliko specijalnih policajaca i njih napao nožem.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napad.

Objavili su na svojim stranicama da je napadač bio njihov borac, koji se “odazvao pozivu za napade na građane zemalja koje sudjeluju u borbi protiv ISIL-a”.

Izvor: Agencije