Oglasi

Njemačka na grčkoj krizi zaradila milijarde

Dobit je proizišla iz niza transakcija kroz kupovinu obveznica koji je pokrenula Evropska središnja banka 2010. godine.
AP

Zajmovi i obveznice koje je Njemačka kupila od 2005. godine radi pomoći Grčkoj donijeli su Berlinu dobit od 2,9 milijardi eura, potvrdila je njemačka vlada u odgovoru na upit parlamentaraca iz redova Zelenih.

Ta je dobit proizišla iz niza transakcija, uključujući u međuvremenu ugašen Program za tržišta vrijednosnica, program kupnji obveznica koji je pokrenula Europska središnja banka (ECB) 2010. godine.

Njemačka i ostale članice eurozone poduprle su taj program kako bi se izbjegao bankrot Grčke.

Njemačka središnja banka Bundesbank ostvarila je dobit od 2,9 milijardi eura zahvaljujući sudjelovanju u tom programu, uplativši novac u njemački državni proračun.

Dobit Njemačkoj, smanjenje duga Grčkoj

Iznos obuhvaća i 400 milijuna eura dobiti zarađene na zajmu njemačke državne razvojne banke KfW, odobrenom 2010. godine.

Sven-Christian Kindler iz stranke Zelenih kazao je da je dobit za Njemačku jamčila smanjenje duga za Grčku.

Dodao je također kako je neprihvatljivo da "savezna vlada popravlja stanje u proračunu milijardama dobiti ostvarene na kamatama iz Grčke".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.