Njemačka najavljuje oštre mjere protiv govora mržnje

Govor mržnje na internetu učestao je otkad je vlada kancelarke Merkel prošle godine primila gotovo milion migranata (Reuters)

Visoki zvaničnici u njemačkoj vladajućoj koaliciji rekli su da planiraju zakonske mjere za suzbijanje govora mržnje i lažnih vijesti na Facebooku i drugim društvenim mrežama, uključujući stroge kazne ako takve poruke ne budu brzo uklonjene.

Političare brine kako govor mržnje i lažne vijesti mogu utjecati na javno mnijenje uoči izbora sljedeće godine na kojima će kancelarka Angela Merkel pokušati osvojiti četvrti mandat suočena sa sve popularnijom krajnjom desnicom.

Govor mržnje na internetu učestao je otkad je vlada kancelarke Merkel prošle godine primila gotovo milion migranata, uglavnom sa Bliskog istoka.

Pitanje lažnih vijesti dobilo je novu važnost posljednjih sedmica nakon što su njemačke i američke obavještajne službe upozorile da Rusija nastoji utjecati na izbore i javno mnijenje u obje zemlje. 

“Predugo se samo govori. Početkom iduće godine poduzet ćemo konkretne mjere”, rekao je Volker Kauder, visoki zvaničnik CDU-a.

Mjere za suzbijanje lažnih vijesti

Facebook je u četvrtak objavio da će poduzeti mjere za suzbijanje širenja lažnih vijesti na svojoj platformi. Korisnici će moći lakše označiti takve članke, a organizirat će se i provjera činjenica. Kauderova izjava sugerira da njemačka vlada ne vjeruje baš u učinkovitost tih mjera.

Kauder je rekao da će društveni mediji morati osnovati urede koji će morati odgovoriti na pritužbe ljudi pogođenih govorom mržnje u roku od 24 sata.

“Planiramo uvesti stroge kazne koje će pogoditi kompanije poput Facebooka ako ne ispune svoje obaveze”, rekao je.

Thomas Oppermann, vođa socijaldemokrata u parlamentu, rekao je za Der Spiegel da bi Facebook mogao biti kažnjen sa čak 500.000 eura ako ne ukloni lažne vijesti i drugi neprimjereni sadržaj u roku od 24 sata. Građani će se moći žaliti 24 sata na dan 365 dana u godini, rekao je.

“Očekujemo očita poboljšanja u Facebookovoj praksi brisanja govora mržnje. Standard mora biti njemački zakon”, rekao je njemački ministar pravosuđa Heiko Maas za Sueddeutsche Zeitung.

Izvor: Agencije