Njemačka: Najviše molbi za azil iz Srbije

U Njemačkoj je u novembru podneseno ukupno 8.849 zahtjeva za azil

Srbija se i u novembru, sa 1.306 molbi, našla na prvom mjestu po broju zahtjeva za azil u Njemačkoj, iako je taj broj “prepolovljen” u odnosu na oktobar.

Poslije Srbije, slijede građani Sirije, Afganistana, Bosne i Hercegovine, Rusije, Irana, Makedonije, Iraka i Pakistana.

Kada je riječ o Kosovu, koje se analizira odvojeno od Srbije, ono se u novembru nalazi na 10. mjestu sa 335 zahtjeva za azil, što je malo više nego u oktobru, prenosi Radio-televizija (RTS) saopćenje njemačkog Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova.

Njemački savezni ministar za unutrašnje poslove Hans Peter Friedrich rekao je da je, na njegovu molbu, Savezni zavod za migracije i azilante donio određene mjere kako bi se djelovalo protiv jakog priliva izbjeglica iz Srbije i Makedonije.

Prijetnje uvođenjem viza

U Njemačkoj je u novembru podneseno ukupno 8.849 zahtjeva za azil, što je čak 83,4 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Za 11 mjeseci ove godine 646 lica dobilo je politički azil u Njemačkoj, 7.268 ljudi je dobilo zaštitu od protjerivanja, ali među njima nije bilo državljana Srbije.

Pitanje velikog broja lažnih azilanata iz Makedonije i Srbije, među kojima su, prema njemačkim podacima, više od 90 posto Romi, prijetilo je da optereti odnose Beograda i Berlina.

Njemački zvaničnici tražili su čak da se ispita mogućnost ukidanja bezviznog režima za Srbiju i Makedoniju.

Izvor: Agencije