Oglasi

Njemačka: Narušen trgovinski suficit

Najjača evropska ekonomija, zbog geopolitičkih faktora, bilježi rast uvoza, što analitičari drže zabrinjavajućim.

aw71VC-tSnE

Njemačka ekonomija bilježi veliki  rast uvoza, što je narušilo trgovinski suficit zemlje.

Ekonomisti upozoravaju da geopolitičke tenzije predstavljaju sve veći rizik ne samo za najjaču evropsku ekonomiju, već i za kompletnu evropsku monetarnu uniju.

Uvoz Njemačke je u junu rastao po većoj stopi od izvoza, što je utjecalo na smanjenje trgovinskog suficita najveće evropske ekonomije.

Izvoz u junu porastao je za svega 0,3 posto, dostižući cifru od gotovo 100 milijardi eura.

Istovremeno, vrijednost uvoza porasla je za 1 posto i dosegla je ukupnu vrijednost u visini od 78 milijardi eura.

Jednostavnom analizom odnosa dviju vrijednosti dolazim se do podatka da je trgovinski suficit Njemačke smanjen za približno pola milijarde eura.

Mnogi faktori

Nedavni napadi u Nici, pokušaj državnog udara u Turskoj, te odluka Velike Britanije da napusti Europsku uniju, faktori su koji utječu na nepovoljnu geopolitičku sliku, što se neminovno mora odraziti i na ekonomiju, vjeruje izvršni direktor njemačkog Simensa Joe Kaeser.

"Nedavno smo se osvrnuli na strategiju koju smo postavili 2006. godine i tada smo kao najveći potencijalni rizik naveli geopolitičku nestabilnost i sve probleme koji proizilaze iz nje. Nažalost, tada smo bili upravu, a draže bi mi bilo da nismo“, dodaje.

Pojedine njemačke kompanije stopirale su investicije u Veliku Britaniju sve dok ne dobiju jasniju sliku o tome kakvi će biti odnosi te zemlje sa ostatkom Europe, nakon Brexita. 

Izvor: Al Jazeera

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.