Njemačka negira napise o vraćanju migranata u Italiju

Njemačka bi slala nazad u Italiju migrante koji su u toj zemlji već podnijeli zahtjev za azil (Arhiva)

Njemačka je negirala pisanje italijanskog lista Republica, koji je izvijestio da Nijemci planiraju poslat avione s migrantima nazad u Italiju, a nakon što je italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini zaprijetio da će Italija u tom slučaju zatvoriti sve aerodrome u namjeri da to onemogući.

“Nema planova za transportiranje avionima u Italiju u narednim danima”, poručio je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke putem elektronske pošte, prenosi Reuters.

Kako je britanska agencija prethodno izvijestila, Salvini je poručio da će Italija zatvoriti svoje aerodrome za avione koji bez dozvole dovoze migrante iz Njemačke, zaoštravajući time spor između partnera u Evropskoj uniji o podjeli odgovornosti za tražitelje azila.

Zatvoriti aerodrome kao luke

“Italija će zatvoriti svoje aerodrome za avione koji bez dozvole dovoze migrante iz Njemačke”, rekao je Salvini

Dnevnik Republica piše da je njemačka agencija za izbjeglice poslala “desetke pisama” migrantima savjetujući im da se vrate u Italiju, možda čarter letovima, a prvi takav transfer je, kako se navodi, planiran za 9. oktobar.

“Ako neki, u Berlinu ili Briselu, misli u Italiju istovariti desetke migranata nedozvoljenim čarter letovima, trebali bi znati da nema i neće biti raspoloživog aerodroma”, saopćio je Salvini, prenio je ranije Reuters.

Najavio je da će vlasti njegove zemlje “zatvoriti i aerodrome kao što su zatvorile luke”.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer pozvao je kancelarku Angelu Merkel i italijanskog premijera Giuseppe Contea da interveniraju i okončaju ovu napetu situaciju.

Isti princip kao s Grčkom

“O sporazumu se pregovaralo i slijedi se isti princip kao s Grčkom. Mi vraćamo izbjeglice u Italiju, ali moramo primiti isti broj migranata spašenih u moru”, rekao je Seehofer njemačkom listu Welt am Sonntag.

Međutim, ističe njemački ministar, Salvini sada odjednom kaže da će potpisati sporazum samo ako Njemačka podrži stav Italije o azilu u EU.

“Šefovi vlada moraju djelovati kako bi se ovo riješilo”, zaključio je Seehofer.

Italija i Njemačka rade na dogovoru prema kojem bi Njemačka slala nazad u Italiju migrante koji su u toj zemlji već podnijeli zahtjev za azil, ali taj sporazum još nije potpisan, napominje britanska agencija.

Seehofer je prošlog meseca izjavio da je sporazum s Italijom postignut i da očekuje da će uskoro biti potpisan, ali je Salvini dan kasnije to negirao, tražeći od Njemačke dodatne ustupke.

Italijanski ministar je tada rekao da je od Njemačke dobio uvjerenje da će za svakog migranta koji bude vraćen u Italiju njemačke vlasti primiti jednog tražitelja azila iz Italije, ali Salvini traži ustupke po još dva pitanja.

Promijeniti mandat misije ‘Sofija’

Riječ je o reviziji Dublinskog sporazuma EU-a o obradi zahtjeva za azil i o pomorskoj misiji EU-a “Sofija”, koja patrolira Sredozemnim morem.

Italija, naime, traži izmjenu Dublinskog sporazuma kako bi se uspostavila automatska raspodjela tražitelja azila širom EU-a, umjesto da se od migranta zahtijeva da ostanu u zemlji u koju su prvo ušli na tlu Unije, kao što je sada slučaj.

Takođe, traži da se promijeni mandat misije “Sofija”, prema kojem svi migranti koji se spase u Sredozemnom moru moraju biti odvedeni u Italiju.

Izvor: Agencije