Njemačka: Nije sporan evropski fond spasa

Fond se ne može koristiti dok ga ne ratificiraju zemlje koje osiguravaju 90 posto sredstava (AFP)

Njemački Ustavni sud presudio je da prihvaćanje Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) nije protivno njemačkom Ustavu, te je tako uklonjena najveća neizvjesnost u vezi s rješavanjem finansijske krize eurozone.

Osam ustavnih sudaca u srijedu je dalo zeleno svjetlo njemačkom predsjedniku Joachimu Gaucku da potpiše zakone o budućem, popularno nazvanom Evropskom fondu spasa i fiskalnom paktu, namijenjenima jačanju budžetske discipline.

Odlučili su i to da svako povećanje finansijskog udjela Njemačke u ESM-u mora dobiti potvrdu u Parlamentu.

Ustavni sud tako traži da Bundestag, donji dom Parlamenta i Bundesrat, gornji dom, budu u svakom trenutku u potpunosti informirani o svim raspravama o toj temi.

Udjel Njemačke

Fond se ne može koristiti dok ga ne ratificiraju zemlje koje osiguravaju 90 posto sredstava, među njima i Njemačka, najveći davalac sredstava koji sam izdvaja više od četvrtine novca.

ESM ima fond od 500 milijarda eura, 80 milijarda eura kapitala i ostatak u vidu garancija. Njemačka trenutno u ESM-u učestvuje sa 190 milijardi eura.

Sudije njemačkog Ustavnog suda vijećale su gotovo tri mjeseca prije nego su donijele svoju odluku.

Uoči odluke, prema rezultatima jedne reprezentativne ankete, 54 posto Nijemaca se nadalo da će Ustavni sud poništiti zakone o Evropskom stabilizacijskom mehanizmu, što su ih njihovi predstavnici donijeli u Bundestagu dvotrećinskom većinom glasova.

Izvor: Agencije