Njemačka: Niko nema većinu

Merkel nema razloga za zabrinutost, ali Resler (desno) i njegovi liberali itekako imaju (Getty Images)

Ni demokršćanski blok kancelarke Angele Merkel sa svojim “prirodnim” koalicionim partnerima ni opozicione socijaldemokrate Peera Steinbucka sa svojim saveznicima nemaju dovoljnu većinu za formiranje buduće njemačke vlade, pokazala je, desetak mjeseci prije saveznih izbora, anketa Instituta Forsa, objavljena u srijedu.

Kada bi u nedjelju bili savezni izbori, za demokršćane bi glasalo 37 posto birača, jedan procenat više nego u prošlosedmičnoj anketi, za Socijaldemokratsku partiju (SPD) nepromijenjenih 26 posto, dok bi za Zelene glasalo rekordnih 16 posto birača.

Za ljevicu, nastalu spajanjem nasljednika bivših istočno-njemačkih komunista i WASG stranke, glasalo bi stabilnih osam posto Nijemaca.

Problemi za liberale

U teškoj situaciji se i dalje nalaze liberali šefa diplomatije Guide Westerwellea i vicekancelara Philippa Reslera, za koje bi glasalo svega četiri posto Nijemaca.

Liberalima prijeti opasnost da ne pređu cenzus od pet posto i da ne uđu u Bundestag, a da ostanu vanparlamentarna stranka prijeti i njemačkoj Piratskoj partiji.

S ukupno 42 posto glasova SPD i zeleni bi bili ispred demokršćana kancelarke Merkel i liberala, za koje šef Forse Manfred Gullner, ipak, vjeruje da će do septembra sljedeće godine, odnosno do izbora, uspjeti popraviti svoj imidž i ući u Bundestag.

“Mnogi Nijemci žele jednu liberalnu partiju, ali ne ovu koja realno postoji. Ukoliko bi se partija ‘odvojila’ od svog šefa Reslera mogla bi prikupiti sedam do osam posto glasova”, prognozira Gullner, a prenose njemački mediji.

Izvor: Agencije