Njemačka obećala BiH pomoć na evropskom putu

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je, tokom susreta s tročlanim Predsjedništvom Bosne i Hercegovine u Berlinu, kako će Njemačka amortizirati negativne aspekte prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Svjesni smo niza problema u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te nekoliko prepreka koje treba prevazići, a posebno problema poljoprivrednika u Republici Srpskoj. Vidjet ćemo koliko možemo pomoći”, najavila je Merkel.

Potvrdila je i kako je “glavna točka razgovora bila europska perspektiva za BiH”.

“Od posljednjeg našeg susreta napravljen je veliki napredak u provedbi određenih reformi, zakona o radu, neke mirovinske stavke. Uneseno je mnogo više transparentnosti i vidljiv je vrlo jasan napredak”, rekla je Merkel.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potvrdio je kako je njemačka kancelarka obećala pomoć da se financijski udar prilagodbe SSP-a podnese.

Izbijen adut

“Stvara se iluzija da će bh. poljoprivreda biti pometena od konkurencije iz Evropske unije, no to nije tako. Zamolili smo da Njemačka finansijski pomogne, čime je izbijen adut Banjoj Luci da je to nepovoljan aranžman za BiH”, rekao je Izetbegović.

Podsjetio je i kako su se članovi Predsjedništva BiH treći put u posljednje dvije godine susreli s kancelarkom Merkel, uz napomenu kako su rezultati koje postiže BiH vidljivi. U tom smislu spomenuo je Reformsku agendu te porast BDP-a.

Na upit reporterke Al Jazeere Nadine Maličbegović jesu li tri člana Predsjedništva BiH uoči susreta s kancelarkom Merkel približili stavove, Izetbegović je rekao kako su “imali dva kratka sastanka, ali sporazuma nije bilo”.

“Ipak, obećanjem Njemačke da će negativni dio prilagodbe SSP-a amortizovati finansijskom podrškom izbijen je glavni adut Banjoj Luci i to potpuno mijenja stanje stvari”, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, “BiH je dobila ponudu od Evropske unije kakvu do sada nijedna zemlja nije dobila”, te je potvrdio i kako je “pokrenut put BiH prema NATO-u”.

Merkel: Čaša je dopola puna, a ne dopola prazna

Merkel je napomenula kako se “ne slaže s mišljenjem da političari ne rade svoj posao, ali je činjenica da se treba dosta toga uraditi”.

“Pomak je, ipak, postignut i čaša je dopola puna, a ne dopola prazna”, ocijenila je Merkel.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine borave u službenoj posjeti Njemačkoj. Prije susreta s kancelarkom Merkel s kojom su razgovarali o europskoj perspektivi BiH i obvezama koje su pred tom državom, sastali su se i s njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom.

Posjet Berlinu dolazi u trenutku kad Bosna i Hercegovina nastoji uskladiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kako bi što prije dobila kandidatski upitnik za pristupanje Europskoj uniji te tako nastavila europski put.

Iz bh. entiteta Republika Srpska se protive tom prilagođavanju, smatrajući da je riječ o dogovoru koji nije dobar za Bosnu i Hercegovinu i, prije svega, njenu poljoprivredu.

Izvor: Al Jazeera i agencije