Njemačka očekuje 800.000 zahtjeva za azil

Azilanti sa Balkana će morati napustiti Njemačku, tvrdi ministar (EPA)

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je u srijedu da Njemačka ove godine očekuje čak 800.000 zahtjeva za azil, što je apsolutni rekord.

Pozvao je Evropsku komisiju da donese mjere protiv zemalja članica koje ne izvršavaju obaveze u pogledu brige o migrantima.

“Trebamo računati na 800.000 podnosilaca zahtjeva za azil”, rekao je De Maiziere u Berlinu, dodajući da je to pravi izazov za njegovu zemlju pošto su zadnja predviđanja govorila o 500.000 ljudi.

Njemačka “nije potonula”, rekao je ministar, dodavši da se izbjeglice smještaju u šatore, kontejnere za stanovanje i kasarne.

“Evropska komisjia mora djelovati protiv zemalja članica koje ne izvršavaju svoje zadatke”, istakao je.

Upozorio je da Njemačka na duži vremenski period “ne može sama brinuti, kao što je to sada slučaj, za gotovo 40 posto izbjeglica i tražilaca azila u Evropi”.

Veliki broj imigranata sa Balkana

Njemački ministar je ponovno ocijenio neprihvatljivim i sramotnim za Evropu, velik broj tražilaca azila iz balkanskih zemalja, kao što su Albanija, Kosovo i Srbija, čiji zahtjevi nemaju šanse da budu prihvaćeni.

“Oni će morati napustiti našu zemlju”, istaknuo je.

U prvih sedam mjeseci Njemačka, glavno odredište tražilaca azila u EU, zabilježila je 218.221 zahtjev za azil, što je više nego dvostruko u odnosu na prethodnu godinu i više nego za čitavu 2014.

Taj se skok uveliko može pripisati velikom porastu broja tražilaca azila sa Kosova, iz Albanije i Srbije.

Od januara do jula broj Sirijaca koji traže azil u Njemačkoj također je u znatnom porastu, sa 16.616 u prvih sedam mjeseci 2014. popeo se na 44.417 u istom razdoblju ove godine.

Godine 1992., Njemačka je zabilježila dotad najveći broj tražilaca azila, 438.000.

Izvor: Agencije