Njemačka olakšava vizni sistem i traži kvalifikovane radnike van EU-a

Vize, koje su trenutno dostupne fakultetski obrazovanim ljudima, biće proširene na ljude sa kvalifikacijama za određene profesije (EPA)

Njemačka vlada saopštila je da će proširiti sistem šestomjesečnih viza omogućujući ljudima izvan Europske unije da potraže posao u toj zemlji, u trenutku kada njemačke vlasti pokušavaju da se izbore s nedostatkom kvalifikovane radne snage.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer izjavio je danas da će vize, koje su trenutno dostupne fakultetski obrazovanim ljudima, biti proširene na ljude sa kvalifikacijama za određene profesije, prenosi AP.

Za azilante s poslom „pouzdan status“

Seehofer je pritom istakao da Njemačka ne želi “imigraciju u sistemu socijalnog osiguranja”, tako da će podnosioci zahtjeva za vizu morati da dokažu da mogu da se sami izdržavaju i da govore njemački.

Ministar za rad Hubertus Heil rekao je da je vlada usaglasila i “pragmatično” rješenje za odbačene tražioce azila koji imaju posao u Njemačkoj i dobro su integrisani.

Prema njegovim riječima, vlada želi da im dodjeli “pouzdan status” kako ne bi “pogrešne ljude slala kući, a potom svim silama pokušavala da zaposli kvalifikovane radnike iz trećih zemalja”.

Izvor: Agencije