Njemačka otvara centre za azilante iz sigurnih zemalja

Cilj korištenja posebnih centara je mogućnost obrađivanja zahtjeva za azil u roku od sedam dana (EPA)

Njemačka će koristiti posebne centre za brzi postupak kontrole izbjeglica čija je stvarna mogućnost za dobivanje azila mala, dogovorili su se njemačka kancelarka Angela Merkel i njeni koalicijski partneri.

Najavljeno je da će postojati tri do pet centara predviđenih, između ostalog, za ljude koji dolaze iz država koje su proglašene “sigurnim”, kao i za one koji ne surađuju s vlastima.

Cilj korištenja posebnih centara je mogućnost obrađivanja zahtjeva za azil u roku od sedam dana, dok ta procedura uobičajeno traje nekoliko mjeseci. Po predloženom modelu, eventualne žalbe moraju se obraditi tokom dodatna dva tjedna.

Koalicijski partneri također su se složili da pojedinim izbjeglicama kojima bude omogućeno da ostanu u Njemačkoj ne bude dozvoljeno da dovedu rođake u tu zemlju iduće dvije godine.

“Postigli smo dobar, važan korak naprijed”, ocijenila je Merkel.

Prema podacima njemačkih vlasti, u toj zemlji je samo tokom prošlog mjeseca registrirano najmanje 181.000 tražitelja azila.

Mjere za bržu integraciju

Kancelarka Merkel ranije je izjavila kako je vrlo važno brzo integriranje izbjeglica u društvo i naglasila važnost zapošljavanja, obrazovanja i učenja njemačkog jezika.

Ona je navela da je Njemačka naučila lekciju iz šezdesetih godina prošlog stoljeća kad je u tu zemlju stigao val tzv. gastarbajtera, prenijela je agencija AP.

Po njenom prijedlogu, manje obrazovane izbjeglice trebaju proći kroz obuku kako bi lakše našli radna mjesta i da bi djeca ubrzo trebala krenuti u školu.

Merkel je također predložila uvođenje tečaja integracije u trajanju od 600 sati, koji bi pomogao izbjeglicama da steknu znanje iz jezika i kulture.

Takav tečaj, navela je, mogao bi početi i prije nego što im se službeno odobri azil.

I Austrija je najavila slične mjere za integraciju izbjeglica u austrijsko društvo, koje predviđaju obvezujuće tečajeve kako bi se izbjeglice upoznali s vrijednostima u toj zemlji, ali i znanjem jezika te stanjem na tržištu rada.

Izvor: Agencije