Njemačka podigla optužnicu protiv Mustača

Mustač je u aprilu izručen Njemačkoj (Boris Š?itar / Pixsell)

Njemačko Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu podignulo je pred Višim zemaljskim sudom u Munchenu optužnicu protiv Zdravka Mustača zbog sumnje u počinjeno kazneno djelo pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića, priopćeno je u utorak.

U optužnici se navodi da je Mustač, koji je od 1982. do 1985. obnašao funkciju voditelja tadašnje jugoslavenske tajne službe (Služba državne sigurnosti), kao nadređena osoba Josipu Perkoviću, protiv kojeg je također krajem svibnja ove godine podignuta optužnica, dao nalog za planiranje i pripremu ubojstva Stjepana Đurekovića.

U tu svrhu, kako se nadalje navodi u optužnici, Perković je stupio u kontakt s Krunoslavom Pratesom, koji je 2008. pred Nadzemaljskim sudom u Munchenu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu Đurekovića i uputio ga u planove o ubojstvu.

Tužitelji navode da je Prates tada dao kopiju ključa jedne garaže u Wolfratshausenu, koju je Đureković koristio kao tiskaru, zasad nepoznatim osobama, koje su 28. srpnja 1982. dočekale i usmrtile Đurekovića.

Treća optužnica u ‘slučaju Đureković’

Optužnicom protiv Mustača Glavno državno odvjetništvo, nakon Pratesa i Perkovića, podiže treću optužnicu u slučaju Đureković.

Mustač je u travnju ove godine izručen Njemačkoj, nakon što je ranije izručen i Josip Perković.

Viši zemaljski sud u Munchenu prihvatio je u srpnju optužnicu protiv Josipa Perkovića, te zakazao početak suđenja za 13. listopada ove godine, a predviđeno je 61 ročište s planiranim završetkom krajem travnja 2015. godine.

Perkovićev njemački odvjetnik Peter Wagner očekuje da će suđenja Perkoviću i Mustaču biti spojena.

Izvor: Agencije