Njemačka: Podnesena prijava protiv crkve zbog zlostavljanja

Pravnici se pozivaju na nedavno obavljenu naučnu studiju za Njemačku katoličku crkvu iz koje proizlazi da je između 1946. i 2014. 3.677 maloljetnika bilo zlostavljano (EPA)

Grupa pravnika kazneno je u svim njemačkim biskupijama prijavila nepoznate počinitelje zbog 3.600 neprocesuiranih slučajeva seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, prenosi Spiegel.

„Ne postoji pravo crkve da svoju instituciju oslobodi kaznenog progona“, navodi se u kaznenoj prijavi koju je grupa pravnika podnijela pri nadležnim državnim tužiteljstvima u svih 27 biskupija.

Pravnici se pozivaju na nedavno obavljenu naučnu studiju za Njemačku katoličku crkvu iz koje proizlazi da je između 1946. i 2014. godine ukupno 3.677 maloljetnika bilo zlostavljano, a počinitelji su pripadnici Katoličke crkve.

Najveći dio ovih slučajeve nikada nije procesuiran.

Crkveni dokumenti

„Studija je dala dovoljno materijala za kazneni progon i zato su vlasti dužne izvršiti pretrese i zaplijeniti kazneno relevantne crkvene dokumente“, objasnio je pravnik Holm Putzke, jedan od podnositelja prijave.

Nakon objave vještačenja, predsjednik Njemačke biskupske konferencije Reinhard Marx se izvinio žrtvama i najavio reforme unutar crkve koje bi spriječile ponavljanje zločina u budućnosti.

Kaznenu prijavu je podržala i njemačka ministrica pravosuđa Katharina Barley.

„Niko unutar pravne države nema pravo na nekakve tajne arhive“, rekla je Barley.

Izvor: Agencije