Njemačka policija vodenim topovima na protivnike desničara

Nekoliko osoba je povrijeđeno u Hanoveru u sukobima policije i antifašističkih demonstranata, koji su pokušali blokirati prvu konvenciju Alternative za Njemačku (AfD) od kada je ta krajnje desničarska partija ušla u parlament poslije izbora u septembru.

Dok su protesti trajali, Joerg Meuthen i Alexander Gauland su izabrani za predsjednike AfD-a.

AFD je desno orijentirana stranka u Njemačkoj koja zastupa antiimigrantska i antiislamska stajališta.

Uprkos niskim temperaturama, policija je upotrijebila vodene topove, pendreke i biber sprej kako bi raščistila put za 600 delegata, prenosi Tanjug.

Deset učesnika protesta je odvedeno u pritvor, rekli su iz policije za njemačku internetsku stranicu NDR.

Policija je rekla da je ukupno pet demonstracija bilo zakazano za subotu u Hanoveru, a da se 6.000 ljudi pridružilo proimigracijskom skupu u centru grada.

Konvencija desničara

Stranka, koja je osvojila mandate u parlamentu prvi put ove godine, organizirala je konvenciju kako bi popunila upražnjeno mjesto predsjednika nakon što je jedna od lidera stranke, Frauke Petry, istupila iz te stranke u septembru optužujući je za flert sa ultradesničarskim ekstremizmom.

Nakon propalih pregovora o takozvanoj Jamajka koaliciji koji su obuhvatali CDU/CSU, stranku Zelenih i Liberale pregovarat će se o mogućoj “velikoj koaliciji” između demokršćana i socijaldemokrata.

Čelnik SPD-a Martin Schulz će podržati CDU/CSU ako se kancelarka Angela Merkel prestane opirati prijedlozima francuskog predsjedništva da se provedu reforme u Evropi, prije svega u eurozoni.

SDP treba iduće sedmice na kongresu odlučiti hoće li stranka početi pregovore.

Izvor: Al Jazeera i agencije