Njemačka: Poreske olakšice za stanove za izbjeglice

Njemačka vlada ove godine očekuje blizu milion izbjeglica i azilanata (EPA)

Njemačka planira uvesti porezne olakšice za izgradnju stanova u naredne tri godine, kako bi zbog povećanja potražnje stanova usljed velikog priliva izbjeglica i migranata izbjegla nestašicu stanova na tržištu, potvrdio je ministar finansija.

Njemačka vlada ove godine očekuje blizu milion izbjeglica i azilanata, a političari su pod pritiskom gdje smjestiti i kako integrirati tako veliki broj ljudi, prenosi Hina.

Barbara Hendricks, zadužena za stanogradnju, procijenila je da će svake godine biti potrebe za gotovo 350.000 stanova, ali ove će se godine izgraditi samo 245.000. Udruga stanodavaca DMB je saopćila da Njemačkoj, koja broji blizu 40 miliona kuća, treba 800.000 stanova.

Otpis troškova

U pismu upućenom Hendricksu ministar finansija Wolfgang Schauble predlaže da vlada vlasnicima novih stanova dozvoli da od poreza otpišu 10 posto troškova.

Ti poticaji bi bili ograničeni samo na područja s manjkom stambenog prostora i odnosili bi se samo na stanove izgrađene ili kupljene od 2016. do 2018. godine.

Njemačka građevinska industrija osjeća korist od povećane državne potrošnje na izbjeglice. Prema najnovijem LFO istraživanju, poslovne klima u građevinskom sektoru je na najvišem nivou od ujedinjenja Njemačke.

Izvor: Agencije