Njemačka: Postignut dogovor o izbjeglicama

Mjere uključuju dvogodišnju zabranu spajanja porodica za tražitelje azila koji imaju ograničenu izbjegličku zaštitu (EPA)

Njemačka će Maroko, Alžir i Tunis staviti na svoj popis sigurnih zemalja i tako olakšati protjerivanje tražitelja azila iz tih zemalja, što je dio mjera kojima će Vlada postrožiti uvjete za dobivanje azila, objavio je u četvrtak navečer zamjenik njemačke kancelarke Sigmar Gabriel.

“Sada ćemo upisati u njemački zakon tri zemlje, Maroko, Alžir i Tunis, kao sigurne zemlje”, rekao je novinarima Gabriel, šef Socijaldemokratske stranke nakon sastanka sa šefovima drugih dviju stranaka koalicije na vlasti, kancelarkom Angelom Merkel (CDU) i Bavarcem Horstom Seehoferom (CSU).

Nakon sastanka u Berlinu, troje šefova koalicije su dogovorili, nakon nekoliko tjedana odgađanja, novi niz mjera ograničenja broja tražitelja azila u Njemačkoj, dok je zemlja 2015. primila blizu 1,1 milijun izbjeglica i migranata.

Smanjenje finansijske potpore

Mjere uključuju dvogodišnju zabranu spajanja obitelji za tražitelje azila koji imaju ograničenu izbjegličku zaštitu, rekao je Gabriel, prenosi Hina.

Njemačka će isto tako ubrzati protjerivanje tražitelja azila koji ga ne dobiju te smanjiti im financijsku potporu.

Kada je zemlja proglašena sigurnom, to drastično ograničava mogućnost da se državljanima te zemlje pozitivno riješi molba za azil.

Berlin, koji tako namjerava omogućiti ubrzano razmatranje molbi azila i pojednostaviti izbacivanja, nada se da će smanjiti broj migranata iz sjeverne Afrike koji se bitno povećao posljednjih mjeseci.

Drugi paket azilantskih mjera

U jesen je Njemačka među sigurne zemlje ubrojila Albaniju, Crnu Goru i Kosovo, kada su deseci tisuća tražitelja azila dolazili iz tih zemalja. Njihov je broj od tada pao.

Ovo je druga skupina azilantskih mjera Njemačke vlade koja je prvi paket pooštrenih imigracijskih propisa uvela u listopadu.

Broj tražitelja azila koji prelaze u Njemačku iz Austrije svaki dan pao je na gotovo 700 u proteklih nekoliko dana s više od 2.000 početkom godine.

Njemački dužnosnici kažu kako je smanjenje zbog zimskog perioda i upozoravaju da će ponovno rasti na proljeće.

Izvor: Agencije