Njemačka povećava pomoć za palestinske izbjeglice

Maas je naveo da je Njemačka ove godine već osigurala 81 milion eura za UNWRA (EPA)

Njemačka vlada najavila je da će značajno povećati finansiranje agencije UN-a koja pruža podršku palestinskim izbjeglicama nakon što je SAD odlučio da ekonomsku pomoć od dvjesto miliona dolara, prvobitno namijenjenu Palestincima, preusmjeri ka drugim programima.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je da kriza sa finansiranjem Agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) podstiče neizvjesnost.

“Gubitak te organizacije mogao bi da pokrene nekontrolisanu lančanu reakciju”, rekao je Maas, prenio je Reuters.

Deficit nakon povlačenja SAD-a

Maas je naveo da je Njemačka ove godine već osigurala 81 milion eura za UNWRA i da je spremna da poveća doprinos, ne iznoseći detalje.

On je naveo da je jasno da dodatni njemački fondovi neće pokriti deficit od 217 miliona dolara koji je nastao poslije povlačenja SAD-a. Njemački ministar je pozvao Evropsku uniju i druge države da rade na “održivoj finansijskoj bazi organizacije”.

State Department je nedavno objavio da je preduzeo reviziju američke pomoći palestinskim vlastima i na Zapadnoj obali i u Gazi kako bi osigurali da “ova sredstva budu potrošena u skladu sa američkim nacionalnim interesima i u korist američkih poreskih obveznika”.

Izvor: Agencije