Njemačka: Pregovori o koaliciji u ćorsokaku

Angela Merkel: Među opcijama su i novi izbori ili manjinska vlada (AP)

Koalicioni sporazum konzervativnog bloka njemačke kancelarke Angele Merkel i dvije manje stranke, koji je najavljivan za nedjelju u 18:00 sati, izostao je, što nagovještava kako su pregovori potencijalnih koalicionih partnera zapali u ćorsokak, prije svega zbog spornih pitanja imigracijske politike i klimatskih promjena.

Očito je kako se Kršćansko-demokratska unija kancelarke Merkel i njena sestrinska bavarska Kršćansko-socijalna unija te Slobodna demokratska partija i Zeleni nisu uspjeli saglasiti u vezi s bolnim kompromisima koji su nužni kako se bi se zaključili pregovori koji se, po svoj prilici, nastavljaju, navodi agencija Reuters.

Neuspjeh u pregovorima mogao bi izazvati najgoru političku krizu u Njemačkoj poslije više desetljeća, imajući u vidu da je Socijaldemokratska partija saopćila kako namjerava preći u opoziciju, nakon što je na izborima osvojila drugo mjesto.

Svi čekaju ustupke

Među opcijama su, u tom slučaju, novi izbori ili manjinska vlada, što bi bilo bez presedana u poslijeratnoj historiji Njemačke, ocjenjuje britanska agencija.

FDP, koji se u Parlament vratio poslije četiri godine, i Zeleni, koji 12 godina nisu bili na vlasti, ne žele staviti na kocku svoj teško izvojevan povratak time što će otuđiti svoje članove.

“FDP sada čeka da vidi koliko daleko su Zeleni i konzervativci spremni otići i da li onda možemo jedan drugog pogledati u oči”, rekla je predsjednica FDP-a Nicola Beer, nagovijestivši kako je sada na drugima da prave ustupke.

Između ostalog, FDP nastavlja tražiti smanjenje poreza, CSU insistira na ograničenju broja izbjeglica na godišnjem nivou na 200.000, a Zeleni traže da se za novopridošle migrante osigura mogućnost da im se njihovi najbliži pridruže.

Strah od desničarske AfD

Uz to, Zeleni su se suočili s protivljenjem kada su zatražili da Njemačka do 2030. godine okonča upotrebu mašina na ugalj, mada su signalizirali da su otvoreni za kompromis.

Čak i ako bude novih izbora, ankete trenutno nagovještavaju kako bi doveli do saziva parlamenta veoma sličnog sadašnjem, što bi napore u cilju formiranja nove vlade učinilo jednako teškim, ocjenjuje agencija AP.

Novi izbori ne bi išli naruku nijednoj od stranaka koje trenutno pregovaraju, jer strahuju kako bi to moglo krajnje desničarskoj Alternativi za Njemačku donijeti nove poene nakon što je u septembru ušla u Bundestag, zaključuje Reuters.

Izvor: Agencije