Njemačka: Prenapuhan fond za spas eurozone

Nije izvodljivo odrediti preciznu cifru za potencijalni konačni kapacitet fonda (Getty Images)

Njemačka je u ponedjeljak odbacila kao “potpuno iluzioran” medijski izvještaj da bi fond za spasavanje eurozone mogao biti težak oko 2.000 milijarde eura.

Martin Kothaus, glasnogovornik njemačkog ministra finansija Wolfganga Schaublea, rekao je novinarima u Berlinu da je izveštaj magazina Spiegle, objavljen tokom vikenda, nerealističan i “potpuno iluzioran”, prenosi AFP.

Dok su u Briselu u toku pregovori oko jačanja Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), koji treba stupiti na snagu sljedećeg mjeseca i koji treba iznositi 500 milijardi eura, bilo bi “apstraktno” govoriti o takvim ciframa, naveo je Kothaus.

“Nije izvodljivo” odrediti preciznu cifru za potencijalni konačni kapacitet fonda, kazao je on, dodajući da Berlin podržava ideju povećanja uloga zemalja u fondu, čemu se, pak, protivi Finska.

I Njemačka u krizi

Njemačka se upravo nalazi na pragu recesije, tvrdi u ponedjeljak njemački list Sueddeutsche Zeitung (SZ), upozoravajući da se veliki koncerni već pripremaju na krizu i da bi i država morala poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se s njom suočila.

Ekonomska klima se pogoršava, koncerni smanjuju proizvodnju, a kriza, koja je najprije bila evropska, sad je i njemačka, tvrdi u komentaru stručnjak SZ-a Hans-Juergen Jakobs.

Njemačkoj je, piše autor, proteklih mjeseci išlo jako dobro, a kriza je bila problem drugih. Njemačka je bila svojevrsna utvrda sreće.

To je vrijeme prošlo, piše komentator.

“Sad imamo evropsku uniju recesije i gubitka radnih mjesta”, a indeks poslovne klime pao je peti put za redom, upozorava list.

Izvor: Agencije