Njemačka pretekla Norvešku po prodaji električnih vozila

Električni automobil, Automobil, Električna energija
Među osam modela su električne verzije SUV-ova 'Kuga' i 'Puma' i sedan 'Mondeo' (Reuters)

Njemačka je pretekla Norvešku i postala najveće europsko tržište električnih automobila, što je znak da su kupci u ovoj zemlji sve zainteresiraniji za novu tehnologiju, budući da Volkswagen i Daimler pojačavaju svoju proizvodnju vozila na baterije, kako bi parirali američkoj kompaniji Tesla.

Prodaja vozila s električnim punjenjem skočila je u Njemačkoj u prvom tromjesječju 2018. godine za 70 posto na 17.574 automobila, potisnuvši prvi put Norvešku s liderske pozicije, prema podacima Europske udruge proizvođača automobila, prenosi Tanjug agenciju Bloomberg.

Prodaja električnih vozila u Europi porasla 41 posto

Ovaj podatak obuhvaća potpuno električne automobile, kao što je Teslin model S, kao i ‘plug-in’ hibride poput BMW-ovog Active Tourer serije-2.

Volkswagen, Daimler i BMW obavljaju izmjene na svojim linijama za montažu kako bi odgovorili strožijim europskim propisima o motorima s unutarnjim sagorijevanjem, donesenim nakon skandala VW-a s emisijom plinova 2015. godine.

Diljem Europe prodaja električnih vozila je porasla za 41 posto, pri čemu automobili s pogonom samo na baterije bilježe rast prodaje od 35 posto, ‘plug-in’ hibridi od 47 posto, dok je kupovina dizelaša u EU-u pala za 17 posto.

Izvor: Agencije