Njemačka: Prevladana kriza u vladajućoj koaliciji

Maasen je doveo u pitanje autentičnost videosnimka radikala kako progone migrante u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu (EPA)

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer rekao je u nedjelju kako je njemačka vladajuća koalicija postigla dogovor oko budućnosti šefa obavještajne službe BfV Hans-Georga Maassena, prenose agencije.

Skandal je izbio kada je direktor BfV-a Maassen optužen da ima krajnje desna stajališta jer je doveo u pitanje autentičnost videosnimka radikala kako progone migrante u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu.

Koalicijske stranke objavile su u utorak da će ga smijeniti i premjestiti na bolje plaćeno mjesto u Ministarstvu unutarnjih poslova, što je izazvalo velike kritike javnosti.

Poseban savjetnik

Andrea Nahles, čelnica SPD-a, mlađeg koalicijskog partnera, kazala je u petak kako je to greška, izazvavši zabrinutost u pogledu sudbine vladajuće koalicije.

Nakon sastanka stranaka u nedjelju, ministar unutrašnjih poslova Seehofer rekao je kako su se dogovorili da će Maassen raditi kao poseban savjetnik u Ministarstvu unutarnjih poslova, ali neće dobiti veću plaću.

Istakao je kako nije bilo rizika od raspada vladajuće koalicije zbog te afere.

Na sastanku u nedjelju bili su njemačka kancelarka Angela Merkel, Seehofer i Nahles.

Izvor: Agencije