Njemačka priprema zakon koji bi omogućio rad od kuće

Zaposlenici koji rade od kuće rade duže, imaju problema s razdvajanjem poslovnog i privatnog vremena i napreduju rjeđe (Arhiva)

Njemačko Ministarstvo rada priprema zakon koji bi zaposlenima olakšao rad od kuće, javio je sedmičnik Spiegel u svom online izdanju.

“Digitalizacija tržišta rada mijenja odnose i mi moramo osigurati da od tih promjena profitiraju zaposleni”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu rada Bjoern Boehning za Spiegel.

Prema studijama Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja – DIW, trenutno samo 12 posto zaposlenih povremeno radi i od kuće, u sklopu takozvanog home office programa, iako je potencijal mnogo veći.

“Home office je moguć kod 40 posto radnih mjesta u Njemačkoj”, navodi se u studiji DIW-a, iz koje, također, proizlazi da je najveća prepreka široj primjeni obavljanja posla kod kuće otpor nadređenih.

Prednosti i nedostaci za zaposlene

“Želimo zakonski utemeljiti pravo na rad kod kuće. Poslodavac bi tada trebao obrazložiti zabranu rada od kuće”, rekao je Boehning.

Takav zakon je već na snazi u Holandiji.

Prema studiji DIW-a, rad od kuće donosi prednosti i nedostatke za zaposlene.

Tako je dokazano da zaposlenici koji rade od kuće rade duže, imaju problema s razdvajanjem poslovnog i privatnog vremena i napreduju rjeđe.

Istovremeno su osobe koje rade od kuće zadovoljnije svojim poslom i pokazuju već produktivnost od onih koji rade u poduzećima.

Izvor: Agencije