Njemačka priprema zakon za zabranu saobraćaja dizelašima

Kritičari smatraju da provođenje kontrole bez uvođenja vidljivih naljepnica na automobilima neće biti moguće (Arhiva)

I prije odlučujuće sudske presude, koja bi sljedeće sedmice trebala odlučiti o uvođenju zabrane saobraćaja za vozila s motorima na dizelsko gorivo, Vlada Njemačke priprema odgovarajuće promjene zakona koje bi stvorile pravni osnov za uvođenje zabrana, javljaju njemački mediji.

“Još ove godine trebao bi biti stvoren novi pravni osnov za uvođenje zabrana na određenim saobraćajnicama u svrhu zaštite zdravlja građana od sitne prašine i štetnih plinova, poput dušikovog oksida”, stoji u odgovoru parlamentarnog državnog sekretara Norberta Barthlea na upit zastupnika Zelenih Matthiasa Gastela.

Istovremeno je Ministarstvo saobraćaja saopćilo da je i dalje najvažniji cilj da se izbjegnu izricanja zabrane saobraćaja u pojedinim dijelovima gradova u kojima je zabilježena previsoka koncentracija dušikovih oksida. Trenutno se u Njemačkoj u 70 gradova bilježe vrijednosti više od onih koje dozvoljava Evropska unija.

Pismo Evropskoj komisiji

Savezni upravni sud u Leipzigu u utorak donosi odluku o tome mogu li gradovi i savezne pokrajine uvesti zabrane, a da to nije zakonski regulisano na saveznom nivou.

Sudovi u Stuttgartu i Duesseldorfu prošle godine donijeli su odluku po kojoj gradovi u borbi za čišći zrak i zdravlje građana smiju uvesti zabrane za vozila s dizelskim motorima. Nakon toga su gradovi i savezne pokrajine slučaj uputili na Savezni upravni sud, koji treba odlučiti postoji li pravni osnov za uvođenje zabrana. 

U pismu Evropskoj komisiji aktuelna savezna vlada, osim brojnih mjera koje bi doprinijele poboljšanju kvalitete zraka u gradovima, poput ulaganja u ekološki gradski prijevoz, navela je i mogućnost uvođenja zabrana na pojedinim, “posebno opterećenim” saobraćajnicama.

Kritičari smatraju da provođenje kontrole bez uvođenja vidljivih naljepnica na automobilima neće biti moguće i da zakonskim mjerama savez opet baca odgovornost na pojedine gradove iako je cilj uvođenje jedinstvenog pravila za cijelu zemlju.

Ministarstvo saobraćaja isto je tako naglasilo da automobilska industrija i dalje mora raditi na tome da pronađe rješenja kojima bi se i dizelski automobili koji ne odgovaraju posljednjim normama osposobili za nesmetan saobraćaj.

Automobilska industrija dosad je više odbacivala tehničke promjene nego što je pristajala samo na promjene u softveru motora, što je, međutim, moguće samo kod nekih modela.

Izvor: Agencije