Njemačka: Pritisci kako bi se spriječio izvoz oružja S. Arabiji i UAE-u

Jemen, Bombardiranje, Napad
U Jemenu je u građanskom ratu od marta 2015. poginulo najmanje 10.000 ljudi (EPA)

Piše: Khaled Schmidt

Evropske organizacije za ljudska prava povećale su pritisak na njemački vojni koncern Rheinmetall kako bi zaustavio svoje podružnice u Italiji i Južnoafričkoj Republici da izvoze oružje koje arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima koristi u ratu u Jemenu, koji traje još od 2015. godine.

Predstavnici Evropskog centra za ustavna i ljudska prava (ECCHR) i jemenske Organizacije za ljudska prava Mwatana na dvije aktivnosti koje su održane u glavnom gradu Njemačke, Berlinu, izjavili su da smatraju da je Rheinmetall zbog izvoza oružja svojim podružnicama u Italiji i JAR-u snosi direktnu i indirektnu krivičnu odgovornost za ubijanje jemenskih civila u zračnim napadima arapske koalicije.

Bonyan Gamal, pomoćnica za pravnu podršku u organizaciji Mwatana, istakla je da je istraga koju je provela njena organizacija potvrdila da je oružje kompanije RWM Italia S. p. A. odgovorno za ubistvo šest članova jedne jemenske porodice, uključujući i jednu trudnicu, u zračnom napadu koji je arapska koalicija izvela na selo Deir al-Hajari na sjeverozapadu Jemena u oktobru 2016.

Utvrditi odgovorne

Gamal je tokom konferencije za novinare o ratu u Jemenu, održane u ponedjeljak u Pres-centru Vlade Njemačke u Berlinu, pojasnila da su članovi njene organizacije, osim stradalih žrtava, na mjestu napada pronašli ostatke bombi, od kojih je najmanje jedna od kompanije RWM Italia.

Organizacija Mwatana, u saradnji s ECCHR-om i italijanskom organizacijom za ljudska prava Rete Disarmo, podnijela je krivičnu prijavu javnom tužiocu u Rimu u kojoj se rukovodioci RWM Italije i italijanski zvaničnici pozivaju na odgovornost zbog korištenja oružja kompanije RWM Italia u ratu u Jemenu.

Ta jemenska aktivistica za ljudska prava izjavila je za Al Jazeeru da krivična prijava ima za cilj utvrditi odgovornost dobavljača oružja, koji bi inače ostali anonimni. Također je rekla da se sa sigurnošću može reći da te kompanije profitiraju od rata u Jemenu, koji odnosi sve veći broj života jemenskih građana.

Christian Schliemann iz ECCHR-a kritikovao je to što RWM Italia nastavlja isporučivati oružje i municiju Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima uprkos tome što u zračnim napadima arapske koalicije, čiji su sastavni dio i te dvije države, strada sve više civilnih žrtava u Jemenu i dolazi do ponovljenog kršenja međunarodnog prava.

Schliemann je istakao za Al Jazeeru da postoji šansa da će javno tužilaštvo u Rimu prihvatiti krivičnu prijavu koja mu je predana protiv italijanske podružnice te njemačke kompanije za proizvodnju oružja. Ta krivična prijava, prema njegovim riječima, dokazuje da su napadi arapske koalicije bili usmjereni na jemenske civile iako se u njihovoj blizini nisu nalazile vojne mete te ukazuje i na neke druge činjenice koje jačaju nadu da će biti prihvaćena.

Otfried Nassauer iz berlinskog Informativnog centra za transatlantsku sigurnost smatra da kompanija Rheinmetall, koja se smatra najvećim proizvođačem oružja u Njemačkoj, pokušava prebaciti odgovornost za izvoz svog oružja u krizna i ratom pogođena područja na svoje podružnice u inozemstvu.

Navodi da je Saudijska Arabija od 2013. primila direktne i indirektne pošiljke oružja od te njemačke kompanije posredstvom njenih ogranaka u Italiji i JAR-u u vrijednosti 500 miliona eura.

Nassauer ističe da su te dvije podružnice u istom tom periodu izvezle 12.000 minobacačkih granata i komada artiljerijske municije u Emirate.

Rizik za Njemačku

Barbara Happe iz nevladine organizacije Urgewald kaže da “Vlada Njemačke rizikuje da postane saučesnik u ubijanju civila u Jemenu ako ne pooštri svoje izvozne procedure, koje bi spriječile Rheinmetall da izvozi oružje iz Njemačke stranama uključenim u rat u Jemenu i prisilile kompaniju da zabrani izvoz svog oružja Saudijskoj Arabiji i UAE-u posredstvom svojih podružnica u inozemstvu”.

Happe je pohvalila to što su njemački Deutsche Bank i Deka smanjili investicije u Rheinmetall pod pritiskom javnosti, zbog čega više nisu među prvih deset investitora u taj njemački vojni koncern.

Na simpoziju koji je organizovao Evropski centar za ustavna i ljudska prava (ECCHR) u Berlinu prošlog četvrtka navečer evropski aktivisti istakli su da italijanska javnost postaje sve ogorčenija time što RWM Italia nastavlja izvoz oružja koje Saudijska Arabija i Emirati koriste u ratu u Jemenu.

Izvor: Al Jazeera