Njemačka protiv spašavanja posrnulih banaka u Italiji

Izuzetak koji je napravljen u slučaju Italije naišao je na kritike članova vladajuće koalicije kancelarke Angele Merkel (Arhiva)

Njemačka je pozvala na oprez zbog najnovijeg italijanskog spasilačkog paketa pomoći posrnulim domaćim bankama, navodeći da izvrtanje propisa Evropske unije dovodi u sumnju napore za dubljom integracijom eurozone, izvještava agencija Bloomberg.

Vlada u Rimu je najavila najveći spasilački program za banke do sada, ‘težak’ 17 milijardi eura, kako bi sredila probleme dvije propale finansijske institucije – Banke Veneto i Banco Popolare di Vicenza.

Iako je Evropska komisija odobrila taj plan, njemački zvaničnici tumače državnu pomoć Italije za zaštitu senior povjerilaca od gubitaka, kao izvrdavanje zakona EU-a utvrđenih za rješavanje problema propalih banaka.

Provođenje evropskih zakona

Izuzetak koji je napravljen u slučaju Italije naišao je na kritike članova vladajuće koalicije kancelarke Angele Merkel, koja zagovara potrebu za provođenjem evropskih zakona bez pravljenja nezdravih presedana, navodi njujorška agencija.

“U fazi smo gdje se suočavamo s pitanjem da li ćemo uspjeti sa provođenjem evropskog zakonodavstva, bez obzira na sve razumljive unutrašnjopolitičke rasprave”, izjavio je Alexander Radwan, član Odbora za finansije u Bundestagu i poslanik Kršćansko socijalne unije Bavarske, sestrinske partije vladajuće stranke kancelarke.

Takvi slučajevi, kako je rekao, otežavaju razmišljanje o produbljivanju ekonomske i monetarne unije.

Lothar Binding, socijaldemokrata u Odboru za finansije, smatra da italijanski plan “predstavlja korak unazad za evropske integracije”.

“Želimo da se zatvore ‘rupe’ u zakonu EU-a kako bismo izbjegli da se nacionalni zakoni koriste za provođenje odluka banaka. Umjesto toga, ponovo se štite senior povjerioci”, rekao je Binding u telefonskoj izjavi za Bloomberg.

Zaštita poreskog obveznika

Ministarstvo finansija Wolfganga Schaeublea također se oglasilo pozivom na oprez povodom “zelenog svjetla” koje je Evropska komisija dala za spašavanje italijanskih banaka u regiji Veneto.

“Neosporno je da glavni cilj nove bankarske regulative u Evropi jeste zaštita poreskog obveznika”, izjavila je novinarima u Berlinu glasnogovornica njemačkog ministarstva finansija Friederike von Tiesenhausen.

“Na Evropskoj komisiji je odgovornost da osigura da državna pomoć bude minimalna, i da spriječi da se evropski propisi de facto zaobilaze putem nacionalne regulative o insolventnosti”, navela je ona.

Izvor: Agencije