Njemačka razmatra premještanje vojnika iz Turske u Jordan

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen rekla je da Vlada već neko vrijeme razmatra potencijalne alternative za bazu Incirlik (Arhiva)

Njemački zvaničnici saopćili su da razmatraju prebacivanje u Jordan gotovo 250 svojih vojnika koji su stacionirani u bazi Incirlik u Turskoj kao podrška u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, javlja Reuters.

Njemačka razmatra ovaj potez jer Ankara odbija dozvoliti njemačkim političarima pristup ovoj bazi.

Turski zvaničnici rekli su za Reuters da posjeta njemačkih parlamentaraca ovoj bazi u ovom trenutku ne bi bila prikladna.

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen, koja će za vikend biti u posjeti Jordanu, novinarima je nakon sastanka parlamentarnog odbora rekla da Vlada već neko vrijeme razmatra potencijalne alternative za bazu Incirlik.

Opcije Kipar i Kreta

Glasnogovornik Ministarstva odbrane rekao je da su druge opcije Kipar i Kreta, ali da je Jordan zasad najpogodniji. U obzir su uzeti kriteriji poput geografije i odnosa sa drugim saveznicima, istakao je glasnogovornik.

“Nastavit ćemo razgovore s Turskom, ali paralelno moramo istraživati druge opcije. To znači tražiti alternative za Incirlik, a jedna od njih nalazi se u Jordanu”, rekla je ranije ove sedmice njemačka kancelarka Angela Merkel.

Turske vlasti krajem 2016. djelomično su dozvolile njemačkim zvaničnicima da posjete svoje vojnike u aviobazi Incirlik.

Njemačka je tada pozdravila ovu odluku, rekavši da će to ojačati odnose između dviju zemalja.

Hapšenje novinara

Prije toga su turske vlasti zabranile njemačkim zastupnicima da posjete vojnike stacionirane u vojnoj bazi kao odgovor na donošenje odluke u njemačkom parlamentu, kojom se masakr Osmanlijskog carstva nad Armenima proglašava genocidom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom kampanje za referendum o ustavnim reformama u toj zemlji optužio je kancelarku Merkel da se služi “nacističkim mjerama”.

Njemačka je zabranila održavanje političkih skupova turskih ministara u Njemačkoj tokom te kampanje.

Erdogan je optužio njemačkog novinara turskog porijekla Deniza Yucela da je teroristički agent.

On je prvi njemački novinar koji je uhapšen u okviru oštrih mjera koje Turska provodi nakon neuspjelog pokušaja puča izvršenog 15. jula prošle godine.

Izvor: Agencije