Njemačka: Rekordan porast broja stanovnika

Predviđeno je da se ubrza proces protjerivanja, kao i u slučaju određenih krivičnih djela da se oduzme status azilanta (EPA)

Njemačka je zabilježila u 2015. godini najveći porast stanovništva od ponovnog ujedinjena zbog priljeva milijun izbjeglica, koliko ih je ta zemlja prihvatila, objavio je Institut za statistiku Wiesbadena.

Njemačka je brojila 82,2 milijuna stanovnika krajem prošle godine, što je porast od 1,2 posto ili približno 978.000 osoba u odnosu na 2014. godinu

Radi se najvećem porastu stanovništva od 1992. godine kada je iznosio 700.000 osoba, ističe Institut.

Oko 8,7 milijuna stranaca imalo je boravište u zemlji krajem 2015. godine što je povećanje od 14,7 posto, te 73,5 milijuna Nijemaca što je 0,2 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Po Institutu, bez masovnog dolaska izbjeglica, većinom iz Sirije, Iraka i Afganistana, njemačko stanovništvo bi nazadovalo.

Od onih 1,1 milijun koji su stigli u Njemačku, njih se 480.000 prijavilo za azil.

Tražitelji azila suočeni su s odgodama u razmatranjima njihovih molbi, prenosi Reuters.

Ove godine manje izbjeglica

Istovremeno je Institut za istraživanje tržišta rada (IAB) potvrdio da bi Njemačka ove godine trebala primiti 300 do 400 tisuća izbjeglica, što je dvije trećine manje od protekle rekordne godine.

“Od travnja ove godine u Njemačku pristiže mjesečno oko 16.000 tražitelja azila što je znatni pad u odnosu na studeni prošle godine kada je u zemlju ušlo preko 200.000 izbjeglica”, rekao je Herbert Bruecker iz IAB-a, sa sjedištem u Nuernbergu.

Kako nadalje procjenjuje IAB, pod uvjetom da politički okviri ostanu isti, do kraja godine bi tako u Njemačku trebalo ući do 400.000 izbjeglica.

“To znači da se situacija sa sporazumom o izbjeglicama između Turske i Europske unije te stanje na balkanskoj ruti ne smiju promijeniti”, rekao je Bruecker.

Do kraja godine bi oko 160.000 izbjeglica trebalo ostvariti uvjete za neograničen pristup tržištu rada, a dugoročno bi se taj broj trebao popeti na 700.000.

Isti institut je objavio i podatke o stručnoj spremi izbjeglica koja pokazuje da 70 posto izbjeglica koje već sad imaju pristup tržištu rada, nemaju završeno stručno obrazovanje.

Njemačka vlada dugoročno računa s porastom stope nezaposlenosti kao posljedice priljeva izbjeglica.

Izvor: Agencije