Njemačka šalje 1.200 vojnika u borbu protiv ISIL-a

Njemačka vojska trenutno obučava i oprema kurdske borce na sjeveru Iraka (EPA)

Njemačka vojska je u nedjelju objavila da će poslati najmanje 1.200 vojnika u Siriju kako bi pomogla Francuskoj u borbi protiv skupine  Islamska država Irak i Levant (ISIL), što će biti najveća njemačka misija u inozemstvu.

“S vojnog gledišta broj vojnika koji su potrebni da osiguraju funkcioniranje zrakoplova i brodova trebao bi se kretati oko 1.200”, rekao je glavni inspektor Bundeswehra, najviši časnik u njemačkoj vojsci, Volker Wieker za nedjeljni broj dnevnika Bild.

Misija bi mogla početi “uskoro, nakon dobivanja mandata” u tome smislu, dodao je.

Njemačka, koja se dugo opirala vojnoj intervenciji u Siriji, u četvrtak je izvijestila da načelno pristaje na takvu misiju nakon pariških napada, ali nije navela pojedinosti o broju mobiliziranih vojnika.

Odluka o intervenciji pred Bundestag

Nakon načelne odluke, njemačka vlada u utorak treba službeno potvrditi njemačku vojnu intervenciju u Siriji, nakon čega će o njoj glasovati zastupnici u Parlamentu.

To bi trebalo ići glatko s obzirom na veliku većinu kojom u Bundestagu raspolaže koalicija kancelarke Angele Merkel, prenosi Hina.

Njemačka vojska je 1999. prvi put nakon Drugog svjetskog rata vojno intervenirala u inozemstvu u okviru NATO-ovih zračnih udara na Kosovu, nakon odobrenja Saveznog ustavnog suda.

Trenutačno je neizravno umiješana u borbu protiv ISIL-a u sklopu obučavanja i opremanja kurdskih boraca na sjeveru Iraka.

Izvor: Agencije