Njemačka: Sankcije Rusiji suprotne međunarodnom pravu

'Amerika ne može kazniti njemačke kompanije zbog poslovanja u drugoj zemlji', izjavila je Zypries (EPA)

Novi američki zakon kojim su uvedene sankcije Rusiji utjecat će na evropske zemlje koje sarađuju s Rusijom u energetskom sektoru i na kraju može doći u suprotnost s međunarodnim pravom, izjavila je njemačka ministrica ekonomije i energetike Brigitte Zypries, pozivajući Evropsku uniju da razmotri protivmjere.

“Vjerujemo da je to kršenje međunarodnog prava. Amerika ne može kazniti njemačke kompanije zbog poslovanja u drugoj zemlji”, izjavila je Zypries u intervjuu za njemački list koji je dio medijske grupe Funke.

Zypries je rekla da Evropa ne želi trgovinski rat sa Sjedinjenim Američkim Državama i da je zato uvijek bila za koordinirano djelovanje sa Washingtonom po pitanju sankcija, te je sada važno da EU razmotri moguće protivmjere, prenio je TASS.

Nove sankcije

Američki Senat je u petak usvojio zakon o sankcijama Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji, a dokument treba potpisati predsjednik Donald Trump, prenosi Beta.

Evropljani su zabrinuti zbog toga što se u zakonu spominje projekt Sjeverni tok 2, koji, kako se navodi u dokumentu, ima štetan utjecaj na energetsku sigurnost Evropske unije, razvoj plinskog tržišta u centralnoj i istočnoj Evropi i energetske reforme u Ukrajini, navodi ruska agencija.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavio je u petak da Evropa neće prihvatiti “vanteritorijalnu primjenu američkih sankcija protiv evropskih kompanija”.

Izvor: Agencije