Njemačka se priprema na povratak djece ISIL-ovaca

Njemačka sigurnosna zajednica priprema se za dolazak približno 100 djece (EPA)

Njemačka sigurnosna zajednica priprema se za dolazak približno 100 djece onih koji su napustili državu kako bi se u Iraku i Siriji borili na strani grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Vjeruje se da je gotovo 1.000 ljudi napustilo Njemačku kako bi se pridružilo naoružanim grupama. Sada kad se prisutnost te grupe na Bliskom istoku urušava neki od njih vraćaju se sa članovima porodice, a njemačke vlasti pokušavaju osigurati oslobađanje djece čiji su roditelji pritvoreni.

U dokumentu poslanom zastupniku, a koji je Reuters vidio u ponedjeljak, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Emily Haber ističe da je teško procijeniti tačan broj djece koja će se vratiti jer se ne zna koliko ih je rođeno dok su njihovi roditelji bili u Iraku i Siriji.

Sigurnosni zvaničnici imaju informacije da je riječ o “niskoj trocifrenoj brojci”, a većina će biti bebe ili djeca predškolskog uzrasta, napisala je Haber u odgovoru na zvanični parlamentarni upit zastupnice Zelenih Irene Mihalić.

Čelnik njemačke unutrašnje obavještajne agencije BfV Hans-Georg Maassen upozorio je u oktobru da djeca povratnika pripadnika ISIL-a predstavljaju prijetnju jer su “socijalizovana i indoktrinisana u ratnim područjima”.

Važna tematika u Njemačkoj

Radikalizacija djece važna je tema u Njemačkoj jer su u 2016. tri od pet napada naoružanih grupa izvršili maloljetnici, a 12-godišnjak je pritvoren jer je pokušavao aktivirati bombu na Božićnom sajmu u Ludwigshafenu.

Vlada Njemačke objavila je da ima dokaze da se u Irak i Siriju do novembra 2017. otišlo boriti 960 ljudi, od kojih se trećina vratila u Njemačku. Najmanje 150 njih poginulo je u sukobima, stoji u podacima Vlade.

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke pruža konzularne usluge njemačkim građanima i njihovoj djeci koji su pritvoreni u Iraku, te traži povratak djece koja su sad u zatvorima s roditeljima u toj bliskoistočnoj državi, otkrila je Haber.

“Ne zna se kad će se ta djeca vratiti jer to većinom zavisi od saradnje iračkih vlasti”, napisala je.

Izvor: Agencije