Njemačka slavi Dan ujedinjenja

Odata počast ženama i muškarcima koji su izgubili živote kada su neljudske granice dijelile Njemačku (EPA)

Njemačka je u Bonu, nekadašnjoj prijestolnici zapadne Njemačke, obilježila 21. godišnjicu od ujedinjenja i obnavljanja državnog jedinstva. Na svečanosti i ekumenskoj službi  povodom ovog nacionalnog praznika, prisustvovali su predsjednik države Christian Wulff, kancelarka Angela Merkel te mnogi drugi njemački političari.

Njemački predsjednik je na obilježavanju ujedinjenja rekao da je na današnji dan 1990. konačno prevaziđena decenijama duga podjela njemačkog naroda.

Osjećanja

„Uz ovu radost se miješaju i sjećanja na jedan dan od prije pet decenija, koji je njemačku podijeljenost cementirao dugih 28 godina: 13. augusta 1961. godine u Berlinu je počela gradnja zida. Brojnim ljudima je tu u nastavku nanijeto zlo – direktno na zidu kao i unutar granica bespravne države“, naglasio je predsjednik Wulff.

„Odajemo počast ženama i muškarcima koji su izgubili svoje živote kada su neljudske granice dijelile našu zemlju i naš kontinent. Radujemo se jedinstvu u slobodi koju smo mi Nijemci dobili sada već prije 21 godinu, uz pomoć dalekovidnih političara, prije svega Mihaila Gorbačova, Georga Busha i Helmuta Kohla, ali prije svega zahvaljujući hrabrim i odlučnim građanima DR Nemačke i drugih država srednje i istočne Evrope“, poručuje predsjednik Wulff. 

U svojoj izjavi njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle naveo je kako pred očima još ima dirljive slike mirne revolucije iz 1989. godine.

„Danas nas pogađaju slike demonstracija u arapskom svijetu. I ovdje hrabri ljudi izlaze na ulice boreći se za slobodan život. Ova regija se nalazi u tranziciji. Njemačka podržava ljude u sjevernoj Africi u izgradnji pravne države, u provođenu ljudskih prava i jačanju demokratije. Iz naše vlastite istorije znamo sve o moći slobode. Sloboda, demokratija i zaštita ljudskih prava su centralni elementi naše vanjske politike“, poručio je šef njemačke diplomatije.

Istraga

Uoči obilježavanja godišnjice ujedinjenja, njemačka policija je objavila da je privela četiri muškarca za koje sumnja da su planirali napad na dan svečanosti. Glasnogovornik policije u Koelnu Christoph Gill agenciji Reuters je rekao da su tri čovjeka u dobi od 22 do 27 godina privedeni u Bonnu a četvrti u Offenbachu.

„Priveli smo trojicu osumnjičenika iz islamističkih krugova u subotu popodne“, rekao je Gilles. „Oni su osumnjičeni za ilegalno nabavljanje oružja“.

Gilles je rekao da u pretrazi stanova osumnjičenika nisu našli nikakvo oružje. Osumnjičenik priveden u Offenbachu je pušten dok policija još uvijek istražuje trojicu iz Bonna. Osumnjičene njemačka policija prati već određeno vrijeme, rekao je jedan dužnosnik.

Izvor: Agencije