Njemačka spremna vratiti vize Balkanu

Ne radi se samo o sprečavanju ilegalnih prelazaka granice, nego i o ostalim zaštitnim funkcijama, poručuje ministar Seehofer (AP)

Priliv azilanata u Njemačku u oktobru je u odnosu na prethodni mjesec porastao za čak 49 posto. Većinu zahtjeva za dobijanje azila podnijeli su državljani balkanskih zemalja.

U svom subotnjem online izdanju list Sueddeustche Zeitung pored ostalog piše: “Broj tražilaca azila iz balkanskih zemalja drastično je povećan. Porastom za 49 odsto u odnosu na septembar, ukupan broj zahtjeva u Njemačkoj tako iznosi 9950.” 

Više od dvije trećine podnosilaca zahtjeva su državljani Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova. Među 505 tražilaca azila čiji su zahtjevi odobreni u oktobru, ni jedan međutim nije iz ove četiri zemlje.

U prošlom mjesecu je posebno porastao broj tražilaca azila iz Srbije i Makedonije.

‘Zloupotrebe prava’

U augustu je zahtjev podnijelo 496 državljana Srbije, u septembru znatno više – 1395, dok je u oktobru taj broj iznosio čak 2673.

Iz Makedonije je azil u Njemačkoj u augustu zatražilo 620 osoba, u septembru 1040, a u oktobru 1351.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Friedrich je već u više navrata govorio o “zloupotrebama prava na azil”. 

On smatra da mora postojati mogućnost da EU ukine viznu liberalizaciju za ove zemlje. “Njemačka je u Briselu već podnijela odgovarajući zahtjev”, piše Sueddeutsche Zeitung.

Izvor: Sueddeutsche Zeitung