Njemačka štampa o Ivanoviću: Smrt u bastionu balkanske mafije

Ivanovićevo ubistvo dogodilo se usred krajnje kritične političke situacije (Tanjug)

“Smrt u bastionu balkanske mafije” naslov je teksta u Frankfurter Allgemeine Zeitungu (FAZ) nakon ubistva Olivera Ivanovića.

“Za Kosovo, Srbiju i Srbe u Mitrovici bilo bi važno da se ubistvo razjasni. Ali, šanse ne stoje dobro”, ocjenjuje njemački list. 

“Mitrovica je s aspekta pravne države crna rupa, koja je sada progutala novu žrtvu”, ocijenjeno je u tekstu FAZ-a, prenosi Deutsche Welle.

List piše da je Ivanović bio “pragmatičar, umjeren onda kad su se drugi igrali vatrom nacionalne histerije i mitovima”, te da je “izvjesno da je svojim nenašminkanim pristupom kosovskoj realnosti stvorio mnogo neprijatelja”.

Prema pisanju lista, Ivanović je bio “trn u oku” nacionalističkim albanskim elitama u Prištini, ali nije bio po volji ni srpskim nacionalistima, a imao je neprijatelje i u međunarodnim nadzornim organima na Kosovu.

U sličnom stilu piše Neue Zürcher Zeitung da je “sjever Kosova još ničija zemlja koju trese nasilje”.

Mafijaška ubistva svakodnevnica

“Od rata ni Priština ni Srbija ne kontrolišu zaista sjever Kosova”, piše list i navodi da se “tamo etablirala hibridna vladavina u kojoj učestvuju Beograd, međunarodne misije, organizovani kriminal i u najmanjoj mjeri Priština”.

“Godinama se zna da u takvom biotopu cvjetaju mafijaške strukture”, zaključuje list.

Prema pisanju sedmičnika Der Spiegela u internetskom izdanju, mafijaška ubistva svakodnevnica su u balkanskim zemljama.

“Ali, ovo je ubistvo vrlo vjerovatno politički motivisano”, ocjenjuje Der Spiegel

Prema pisanju lista, Ivanovićevo ubistvo dogodilo se usred krajnje kritične političke situacije, kad su srpsko-kosovski odnosi na najnižoj tački posljednjih godina.

I sâmō se Kosovo politički, ekonomski i socijalno – nekoliko sedmica prije desete godišnjice proglašenja nezavisnosti – nalazi na dnu, zaključak je Der Spiegela, prenosi Deutsche Welle.

Izvor: Agencije