Njemačka: Stotine neonacista u bijegu uprkos nalozima za hapšenje

Krajem septembra 467 pripadnika ekstremno desne scene se nalazilo na slobodi (EPA)

Stotine neonacista već duže vrijeme izmiče hapšenju jer vlasti nemaju informacija o njihovom mjestu boravka, javljaju njemački mediji.

“Krajem septembra 467 pripadnika ekstremno desne scene se nalazilo na slobodi unatoč nalogu za hapšenjem”, javlja dnevnik Osnabriecker Neue Zeitung, pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema istim informacijama, hapšenja nisu izvršena zbog toga jer vlasti osobama protiv kojih je izdan nalog za hapšenjem ne može ući u trag.

Parlamentarna stranka Ljevica, na čiji upit je vlada dala informacije o ekstremnim desničarima, kritizira veliki broj neonacista protiv kojih nije izvršen nalog za hapšenjem.

“Sigurnosne službe moraju pronaći način kako doći do neonacista u bijegu. Zabrinjavajuće je da ovoliki broj neonacista već godinama izbjegava hapšenje”, smatra Ulla Jelpke, koja je u stranci Ljevica zadužena za unutrašnju politiku.

Smanjiti broj neonacista na slobodi

Neki od traženih neonacista su u međuvremenu u inostranstvu.

Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova, njih 29 se skriva u drugim članicama Evropske unije, poput Austrije, Češke, Mađarske i Poljske.

Predstavnik Sindikata policajaca Joerg Radek smatra da broj neonacista koji se, uprkos nalogu za hapšenjem, nalaze na slobodi treba posmatrati u relaciji s apsolutnim brojkama.

“U Njemačkoj je 175.000 osoba unatoč nalogu za hapšenjem na slobodi”, kazao je Radek i ukazao na to da je broj od 476 neonacista među njima “relativno mali”.

Radak je rekao da, uprkos tome, zbog ugleda Njemačke u inostranstvu, treba učiniti napore kao bi se smanjio broj neonacista koji su na slobodi uprkos nalozima za hapšenjem.

Izvor: Agencije