Njemačka: Štrajkovima mašinovođa nema kraja

Sindikat će upozoriti na prekid štrajka 48 sati prije (EPA)

Novi štrajk njemačkih mašinovođa, koji je počeo u utorak u teretnom prometu, proširio se u srijedu ujutro i na putnički saobraćaj, primoravši Njemačke željeznice (Deutsche Bahn) da otkažu dvije trećine polazaka na glavnim linijama.

Riječ je o devetom štrajku u deset mjeseci u njemačkom željezničkom prijevozniku, drugom u maju.

Štrajk je započeo u utorak u 15 sati na poziv sindikata mašinovođa GDL.

Predviđanja u prometu

GDL nije naveo koliko će trajati štrajk, koji pogađa milione putnika, dajući naslutiti da bi mogao trajati duže od prethodnog, koji se početkom maja protegao na šest dana.

Sindikat će upozoriti na prekid štrajka 48 sati prije.

U srijedu ujutro Njemačke željeznice su iznijele predviđanja o prometu tokom dana, sa otkazane dvije trećine vozova na glavnim linijama i trećinom ukinutih regionalnih veza u prosjeku, uz velike razlike ovisno o području.

U teretnom prometu dvije trećine vozova će saobraćati, navode Njemačke željeznice.

Štrajkom je posebno pogođen istok Njemačke.

Alternativni plan

U Berlinu i Hamburgu saobraća manje od polovine prigradskih vozova, navode Njemačke željeznice, uz napomenu da je uveden alternativni plan saobraćaja.

Inače, mašinovođe u ovoj zemlji zarađuju od hiljadu i po do dvije hiljade eura mjesečno, što je upola manje od njihovih kolega u susjednoj Švicarskoj.

Njemačke željeznice su jednom prilikom pokrenule postupak protiv sindikata mašinovođa, ali taj štrajk je završio prije nego što ga je sud u Frankfurtu proglasio zakonitim.

Izvor: Agencije