Njemačka strojarska industrija ruši rekorde

Rekordno visoka stopa zaposlenosti i pad stope nezaposlenosti doveli su do sužavanja tržišta rada u najvećoj evropskoj ekonomiji (AP)

Optimizam kod njemačkih proizvođača strojeva raste jer proizvodnja i promet dostižu rekorde, a broj zaposlenih se povećava, prenose njemački mediji uz upozorenje da se na nekim važnim tržištima u idućoj godini, ipak, očekuje pad prodaje.

„Njemačka strojarska industrija nije slučajno već godinama rekorder u izvozu“, kaže Hannes Hesse, generalni direktor Udruge njemačkih proizvođača strojeva i pogona VDMA, u razgovoru za Deutsche Welle.

Prema njegovom mišljenju, ključ uspjeha te važne industrijske grane leži u sposobnosti integracije visokih tehnologija iz područja elektrotehnike, elektronike i informatičke tehnologije u proizvode ove industrije.

„Na taj način nastaju strojevi i pogoni koji su vrlo traženi u svijetu i koji kupcima omogućuju da i sami budu izrazito konkurentni na tržištu. I to je zapravo cijela priča“, navodi Hesse.

Udruga VDMA je ovoga tjedna objavila rekordne brojke: 2014. godine je zabilježen promet od 212 milijardi eura, a vrijednost proizvodnje iznosila je 199 milijardi eura  što premašuje i dosadašnji rekord iz 2008. godine, kada je utrženo 208 milijardi eura, dok je vrijednost proizvodnje tada bila dosegnula 196 milijardi eura.

Više od milijun zaposlenih

U svibnju 2014. godine u strojarskoj industriji u Njemačkoj bilo je više od milijun zaposlenih. Toliko ih je posljednji put bilo prije više od 20 godina.

Ta brojka je u listopadu i premašila milijun ljudi, jer je na proizvodnji strojeva radilo milijun i 11.000 ljudi, što je 1,7 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Iako se radi o umjerenom porastu proizvodnje, toj industrijskoj grani i dalje je neophodna kvalificirana radna snaga, budući da se radi o velikim izazovima kao što su umrežavanje proizvoda s internetom, odlazak u mirovinu sa 63 godine i demografske promjene.

U 2015. se u njemačkoj strojarskoj industriji predviđa rast proizvodnje od dva posto pri čemu VDMA računa sa stabilnim razvojem tržišta u Kini, nešto pozitivnijim razvojem na Srednjem i Bliskom istoku, kao i na vrlo pozitivnu klimu u SAD-u.

Sjedinjene Države su drugo najvažnije tržište za njemačku strojarsku industriju, a Kina je kao država najveći pojedinačni kupac.

„Rusija je četvrto najvažnije tržište za nas i tamo očekujemo pad za 20 posto. Razlog tome su posljedice ukrajinske krize“, konstatira Hesse.

Problemi s europskim tržištem

U Europi, glavnom skupnom tržištu za strojarsku industriju, još uvijek postoje problemi s gospodarstvima zemalja južne Europe, kao i sa sporim reformama u Francuskoj i Italiji.

„Potpuno nepredvidiva tema je skupina Islamska država Irak I Levant (ISIL). Ako se dogodi nešto kao 11. rujna 2001. godine, onda je sve otvoreno i sve je moguće“, otkriva Hesse svoje najveće brige.

S druge strane, VDMA priliku vidi u nižim cijenama sirovina što stimulira svjetsko gospodarstvo. Od značaja je i smanjena inozemna vrijednost eura, jer je precijenjeni euro u prošlosti utjecao na marže i kočio sklapanje pojedinih ugovora.

„Za proizvođače strojeva i dalje važi da je bolja veća potražnja, nego niži tečaj eura“, objašnjava Hesse.

Pozitivno se za njemačku strojarsku industriju razvija i situacija na velikim tržištima: s partnerskim zemljama iz EU-a ostvaren je porast prometa od pet posto, s Kinom dva posto, a američko tržište naraslo je za šest posto. Tržišta u jugoistočnoj Aziji porasla su za devet posto. Sjever Afrike je u plusu od pet posto, a zapad Afrike sedam posto. Na Bliskom i Srednjem istoku zabilježen je rast od ukupno četiri posto.

Pad potražnje proizvođači strojeva primjećuju u pojedinim velikim zemljama u razvoju (Australija, Brazil, Južna Koreja, Indija, Južnoafrička Republika i Turska), kao i kod nekih europskih susjeda.

Izvoz u Ukrajinu pao je za jednu trećinu, a izvoz u Rusiju smanjen je za 16 posto za što u VDMA kao razlog ne vide samo sankcije, već i snažan pad tečaja rublje te pad prihoda od nafte.

Izvor: Agencije