Njemačka: Trumpove tarife i sankcije uništavaju rast

Altmaier se sastao s premijerom Duškom Markovićem u Podgorici (EPA)

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier oštro je kritikovao američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog politike u pogledu tarifa i sankcija, navodeći da te mjere uništavaju radna mjesta i rast i poručio da Evropa neće podleći američkom pritisku zbog Irana.

SAD je ušao u trgovinske sporove na više frontova uvođenjem tarifa čiji cilj je, kako tvrdi Trumpova administracija, da se američka radna mjesta zaštite od nepoštene trgovinske prakse u Kini i evropskim i drugim zemljama.

Trumpova odluka da uvede sankcije protiv Teherana, kojima su obuhvaćene i evropske kompanije koje posluju sa Iranom, dodatno je zaoštrila spor Washingtona sa evropskim saveznicima, navodi Glas Amerike.

“Trgovinski rat usporava i uništava ekonomski rast i dovodi do neizvjesnosti”, rekao je Altmaier za Bild am Sontag i dodao da najveću štetu trpe potrošači zato što veće tarife dovode do povećanja cijena.

Altmaier je međutim pozdravio sporazum koji su prošlog mjeseca postigli predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker i Trump, navodeći da je sačuvao stotine hiljada poslova u Evropi.

Spor sa Bijelom kućom

SAD i EU su u trgovinskom sporu od kako je Bijela kuća uvela tarife na uvoz aluminijuma i čelika, a Brisel odgovorio carinama na pojedine američke proizvode.

Komentarišući američke sankcije protiv Irana, njemački ministar je rekao da će njegov zemlja i njeni evropski saveznici nastaviti podržavati kompanije koje posluju sa Iranom uprkos američkom pritisku.

“Nećemo dozvoliti Washingtonu da nam diktira s kim ćemo poslovati. Na taj način poštujemo nuklearni sporazum da Iran ne bi razvio atomsko oružje”, rekao je Altmaier.

Međutim, nekoliko evropskih kompanije odustalo je od planova da ulaže u Iran zbog američkih sankcija, među kojima su naftna kompanija Total, kao i proizvođači automobila PSA, Renault i Daimler, napominje Glas Amerike.

Izvor: Agencije