Njemačka: UN-u se malo daje za izbjeglice

Više od pola miliona ljudi, od kojih većinu čine izbjeglice, ove godine prešlo je Sredozemno more (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ocijenio je “sramotnim” što se UN-ove agencije za izbjeglice “nedovoljno finansiraju”, u govoru na Generalnoj skupštini UN-a.

Te humanitarne agencije – Visoki komeserijat za izbjeglice, Svjetski program za hranu, UNRWA za pomoć Palestincima – “pomažu ljudima u potrebi, na terenu i bez posrednika”.

“Sramotno je da su njihova finansijska sredstva nedovoljna te moraju smanjivati obroke i medicinsku pomoć” izbjeglicama, rekao je Steinmeier.

Njemačka će tim agencijama uplatiti 100 miliona dolara, u okviru pomoći od 1,8 milijarda koliko su obećale zemlje G7, ponovio je.

Ta će pomoć omogućiti da se “olakša teret zemljama” koje graniče sa Sirijom (Liban, Jordan, Turska) i koje primaju većinu Sirijaca što bježe pred ratom.

Njemačka je od početka godine primila 600.000 izbjeglica a svakodnevno ih stiže desetak hiljada, podsjetio je ministar. “Te brojke pokazuju da ni mi ne možemo to dugoročno podnijeti”.

Steinmeier je kazao da je potrebno “evropsko rješenje, koje će se, među ostalim, temeljiti na uskoj saradnji s našim susjedima na Sredozemlju, posebno s Turskom”.

Pozvao je Evropljane, posebno zemlje članice UN-a, da se “ponašaju kao dobri susjedi”. “U takvoj strašnoj humanitarnoj katastrofi, kakva je ova u Siriji, svi smo susjedi”, dodao je.

Apel UNHCR-a

Steinmeierova izjava uslijedila je nakon što je UNHCR ranije uputio apel za 128 miliona dolara za izbjeglice.

Više od pola miliona ljudi, od kojih većinu čine izbjeglice, ove godine prešlo je Sredozemno more u potrazi za sigurnošću u Evropi, a UNHCR je, kao odgovor na krizu, uputio apel za pomoć u iznosu od 128 miliona dolara, saopćeno je iz te organizacije UN-a.

Da bi odgovorio na krizu, UNHCR je pokrenuo Specijalnu inicijativu za Mediteran (SMI) i blisko sarađuje sa Evropskom unijom i zemljama članicama kao i drugim zemljama u Evropi, Africi i na Bliskom Istoku na koje utiču postojeći sukobi i prisilno raseljavanje stanovništva.

UNHCR je revidirao svoj apel za finansiranje Specijalne inicijative za Mediteran za 2015. i 2016, a ukupna sredstva koja se traže za period jun 2015. – decembar 2016, sada iznose 128 miliona američkih dolara, navodi se u saopćenju.

Planovi za 700.000 osoba

Dopunski apel obuhvata aktivnosti u Evropi, ali i programe u zemljama azila i tranzita na Bliskom Istoku i u Africi.

UNHCR pravi planove za najviše 700.000 osoba koje traže sigurnost i međunarodnu zaštitu u Evropi za 2015, a u narednoj godini moguće je da taj broj bude veći.

U svjetlu situacije koja se brzo mijenja u Evropi, i potrebe da se sredstva prebacuju sa jedne na drugu lokaciju kako bi se reagiralo na tok ljudi koji traže međunarodnu zaštitu u regiji, UNHCR je apelirao na donatore da svoje priloge ne opredjeljuju da bi se isti mogli raspoređivati što je fleksibilnije moguće, dodaje se u saopćenju.

Izvor: Agencije