Njemačka uvodi dvojna državljanstva

Njemačka uskoro dobija nove državljane. Djeca njemačkih useljenika imat će pravo na dvojno državljanstvo, zemlje svojih roditelja i Njemačke. Bio je to jedan od uvjeta koje je kancelarki Angeli Merkel postavio njen koalicijski partner Socijaldemokratska partija Njemačke kako bi formirali vlast.

Tu promjenu posebno je pozdravilo više od tri miliona Turaka koji žive i rade u Njemačkoj. Roditelji 18-godišnjeg Okana Ertasa su prije 20 godina napustili Tursku. Iako rođen i odgojen u Njemačkoj, Okan ne želi izgubiti vezu sa zemljom iz koje potiče.

“Moji korijeni su u Turskoj, to je jasno, ali rođen sam ovdje, a dom je tamo gdje se rodite. Ovo je moj dom”, kazao je Ertas.

Višemilionska zajednica

Turski imigranti u Njemačkoj čine višemilionsku zajednicu. Zakon im dozvoljava njemačko državljanstvo nakon osam godina legalnog boravka u zemlji. Međutim, pritom se moraju odreći postojećeg.

To bi se uskoro moglo promijeniti. Konzervativno orijentirana stranka kancelarke popustila je zahtjevima koalicionog partnera. Promjene su na pomolu. 

Kancelarka Merkel je poručila: “Ovo nije bio jednostavan korak za nas. Dogovorili smo se nakon pomnog razmatranja.”

“U stvarnosti smo razbili tabu”,  rekao je Sigmar Gabriel.

Međutim, kancelarka je, također, imala uvjete – dvojno državljanstvo neće moći imati građani koji su se matičnog odrekli prije nego što novi zakon stupi na snagu.

Početne pozicije

To Ertasove roditelje ostavlja na početnim pozicijama. Kao i ranije, Majka Kezban imat će samo turski, a otac Ahmet njemački pasoš.

Ahmet Ertas je rekao: “Dobro je što će djeca rođena ovdje moći imati dva pasoša, ali je sramota za ljude poput mene što smo bili prisiljeni odreći se svog državljanstva.”

Turska zajednica u Njemačkoj strahuje da se ljudima poput Okanovog oca na ovaj način poručuje da su građani drugog reda. Međutim, zadovoljni su, jer je, kako kažu, jedna bitka, ipak, osvojena.

Njemačka Vlada zauzet će pozicije u toku mjeseca. Pred koalicionim partnerima je rad na izmjenama postojećeg zakona, o čijem će stupanju na snagu završnu riječ imati njemački Parlament.

Izvor: Al Jazeera