Njemačka vlada kupuje novi avion

Kancelarka Merkel je zbog kvara aviona nedavno zakasnila na samit u Argentini (Arhiva)

Nakon fijaska sa putovanjem kancelarke Angele Merkel na samit G20 u Buenos Airesu krajem novembra, njemačka vlada odlučila je ojačati avionsku flotu još jednom letjelicom većeg dometa.

Pozivajući se na Bild am Sonntag, Reuters je objavio da je ministrisa odbrane Njemačke Ursula Von der Leyen objavila plan o kupovini velikog aviona, a u tu svrhu izdvojit će se 300 miliona eura.

Krajem novembra, Angela Merkel je zakasnila na važan samit u Argentini, koji je ukupio najjače svjetske lidere, jer se njen avion Airbus A340 zbog kvara morao vratiti u Njemačku sat nakon polijetanja.

Korišten ili nov avion

Kancelarka je nakon toga u Buenos Aires morala doputovati dan poslije komercijalnim letom iz Madrida.

„To što je kancelarka zakasnila na samit je bilo gorko. Da bismo spriječili da se to ponovo desi, povećat ćemo broj osoblja i nastojati kupiti još jedan ili dva aviona s dužim dometom“, rekla je Von der Leen.

Za razliku od velikog broja drugih zemalja, Njemačka se oslanja na flotu starijih letjelica koji njene političare prevoze po svijetu.

Zvaničnici će, prema nekim informacijama, nastojati kupiti najmanje jedan avion, vjerovatno korišteni Airbus A330 ili će prekinuti tradiciju i izdvojiti novac za novi moderni Airbus A350.

Izvor: Agencije