Njemačka vlada proglasila ‘cyber alarm’

Zamjenik guvernera Saksonije objavio je na Twitteru da nema opravdanja za to što se dogodilo (EPA)

Njemačka vlada proglasila je ‘cyber alarm’ zbog masivnog hakerskog napada na njemačke političare i poznate ličnosti, među kojima su i predsjednik Frank-Walter Steinmeier i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Savezna služba za sigurnost informacione tehnologije (BSI), Savezna služba za zaštitu ustavnosti, Savezna kriminalistička služba i obavještajna služba su započele istragu.

Na konferenciji za štampu glasnogovornica njemačke kancelarke, Martina Fitz , na pitanje koliko je šefica vlade pogođena hakerskim napadom, prenijela je da nisu ukradeni nikakvi škakljivi podaci.

Istovremeno je kazala da bi se mogao pojaviti i falsificirani materijal među informacijama koje objavljuju hakeri.

Aktuelni i stariji paketi podataka

Vlada, kako je kazala, ovaj napad posmatra sa velikom zabrinutošću.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ukazuje da se još ne zna kako su hakeri dospjeli do podataka, dodajući da se radi o relativno aktuelnim i starijim paketima podataka.

Ne isključuje se ni mogućnost da je neko ko je imao pristup podacima iste postavio na mrežu.

Za sada je jedino jasno da krađa podataka nije izvršena preko vladine mreže, te da je moguće da je išla preko mreže Bundestaga.

Ministarstvo naglašava da je koordinaciju u istrazi ovog slučaja preuzeo Centar za cyber odbranu.

Hakeri su objavili osobne podatke o stotinama njemačkih političara iz velikih stranaka, uključujući detalje o kreditnim karticama i brojeve mobilnih telefona.

Informacije su objavljene putem naloga na Twitteru.

Eksplozija ispred kancelarije AfD-a

Među njima su i adrese, osobna pisma i kopije osobnih iskaznica, navodi se u izvještaju njemačkog javnog servisa.

Pogođene su sve velike stranke osim Alternative za Njemačku (AfD).

Istovremeno je njemačka policija uhapsila trojicu muškaraca osumnjičenih za umiješanost u eksploziji ispred kancelarije AfD-a.

U sinoćnoj eksploziji nema povrijeđenih.

Kancelarija za krivične istrage je saopćila da je poslije eksplozije u kancelariji izbio požar, kao i da su oštećeni obližnji objekti i nekoliko vozila, prenosi Reuters.

U saopćenju se navodi da je jedinica za borbu protiv terorizma utvrdila da ova eksplozija predstavlja “eskalaciju politički motiviranih napada na kancelarije AfD-a u Saksoniji koji su obično bili na nivou vandalizma”.

Policija je navela da je privela trojicu muškaraca koji imaju 29, 32. i 50 godina.

Zamjenik guvernera Saksonije, socijaldemokrata Martin Dulig, objavio je na Twitteru da nema opravdanja za to što se dogodilo i da “takvi napadi pomažu AfD-u, a škode demokratiji”.

Alternativa za Njemačku ušla je Parlament 2017. godine, podsjeća AP.

Izvor: Agencije