Njemačka vojska se neće boriti protiv ISIL-a

Steinmeier kaže da Njemačka nije pod pritiskom da se aktivno uključi u borbu protiv ISIL-a (EPA)

Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier je u Berlinu izjavio da njegova država neće biti uključena u bilo kakve vazdušne napade ili kopnenu ofanzivu u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku.

Steinmeier je naglasio kako Njemačka neće preuzeti značajniju ulogu u borbi protiv ISIL-a, iako kao članica međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama ima svoje odgovornosti.

Odluku Berlina da pošalje oružje kurdskim borcima koji se sukobe sa ISIL-om “nije bilo lako donijeti”, kazao je Steinmeier njemačkom javnom servisu ARD.

Podjela dužnosti

On je istakao i da Njemačka nije ni pod kakvim pritiskom da se pridruži SAD-u i Francuskoj u vazdušnim napadima na teritorije koje kontroliše ISIL, javlja AFP.

Steinmeier je mišljenja da  koalicija ne funkcioniše tako i da alijansa koja je formirana mora podijeliti posao, s tim da će Njemačka  preuzeti dio njihove odgovornosti.

Krajem prošlog mjeseca Berlin je najavio da šalje oružje kurdskim borcima na sjeveru Iraka kako bi im pomogao u borbi protiv ISIL-a.

Njemačka je poslala i blizu 40 vojnika sa zadatkom da pomognu u obuci kurdskih boraca u Iraku.

Izvor: Agencije